Лише 19% українських аграріїв повністю забезпечені добривами, насінням та ЗЗР — опитування

удобрения

Запаси міндобрив, насіння та ЗЗР в українських сільгоспвиробників безумовно є, але їх обсягів не вистачить, щоб повноцінно провести весняно-польові роботи. При цьому, докуповувати продукти за теперішніми цінами зможе далеко не кожен. Так, станом на третю декаду лютого 2022 р., повністю готові до сезону лише 19% аграріїв.

Про це свідчать дані опитування, яке провела редакція SuperAgronom.com.

Найбільша частка опитаних аграріїв (33%) забезпечені засобами захисту рослин, мінеральними добривами та насінням на 80%. Трохи менше сільгоспвиробників (28%) забезпечені усім необхідним до початку сезону на 50%. Досить значна кількість аграріїв (20%) мають запасів лише 20% від необхідного.

У зв’язку зі складною ситуацією на українському та світовому ринках добрив та ЗЗР, багато аграріїв змушені переглядати стратегію щодо вирощування сільгоспкультур. Наприклад, наразі активно коригується сівозміна, дехто додає в структуру посівів бобові культури. Також переглядаються норми внесення препаратів ЗЗР. Багато хто шукає альтернативи мінеральним добривам, зокрема, планує перейти на органіку.

Так, згідно з результатами опитування, 65% аграріїв вже мають альтернативні варіанти, чим замінити товари, які традиційно використовуються на господарствах. 21% опитаних не мають альтернатив, можливо, будуть знижувати норми внесення або застосовувати не на всіх площах. 14% аграріїв — в пошуках замінників.

Також вдалось дізнатись, що близько 32% аграріїв вже відчувають дефіцит деяких видів мінеральних добрив на ринку. 42% респондентів проблем не спостерігають. 27% відповіли, що не можуть знайти деякі види ЗЗР. У 10% агровиробників є певні проблеми з нестачею насіння.

 

SuperAgronom.com

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!