Agri Price Mentor: Що необхідно для успішної торгівлі і отримання максимального прибутку 

Багаторічний досвід аналізу та прогнозування аграрних ринків дозволив компанії «УкрАгроКонсалт» розробити і запустити новий продукт – Agri Price Mentor. Це інформаційний продукт, який допомагає аграріям, трейдерам і операторам ринку розібратися в тенденціях, цінових коливаннях, орієнтуватися в періодах пікового зростання цін і навіть спрогнозувати, яку культуру вигідніше посіяти, щоб продавати її за найкращими цінами.

Наскільки важливо сільгоспвиробникам відстежувати зміни на ринках, на яку інформацію варто звертати увагу, щоб укладати вигідні торгові договори, – AgroPortal.ua розпитав директора консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт» Сергія Феофілова.

Кажуть, що головне не стільки вміти вирощувати культури, скільки вигідно і вчасно продати врожай. На вашу думку, що в нинішніх реаліях може допомогти виробникам, трейдерам стати успішними в продажах сільгосппродукції?

Сергій Феофілов: Аграрії розуміють, що вирощувати і виготовляти можна і потрібно тільки те, що знайде свого покупця після збирання і принесе прибуток і, відповідно, відшкодує витрати фермера в процесі виробництва продукту. Досягти цієї мети неможливо без залучень глибокого аналізу ринку – необхідні і аналітика, і прогнози, і розуміння тенденцій.

Так, зараз доступно вдосталь безкоштовної інформації, як у відкритих джерелах, так і в певних групах. Однак, за нашими оцінками, така інформація не системна, не комплексна і не оброблена належним чином. Виробникові зерна й олійних для самостійного аналізу цього потоку інформації потрібно і багато часу, і досвід. Крім цього, безкоштовну інформацію потрібно перевірити, вона занадто швидко змінюється й може підштовхувати до вигідних комусь рішеннь.

Конкретний кейс в роботі УкрАгроКонсалт – на початку серпня цього року фермер був упевнений в рекордному врожаї кукурудзи, але ближче до збору врожаю зрозумів, що факт не відповідає його ж прогнозам і очікуванням. Це про те, що навіть фермери, які стежать за своїми полями, не завжди володіють усіма даними для прогнозування і розуміння тенденцій ринку. А тільки з розумінням таких тенденцій можливий успішний бізнес, укладання ефективних форвардних контрактів.

Наскільки важливо сільгоспвиробникам стежити за прогнозами цін і мати аналітичні дані ринків? Які можливості ця інформація їм надає?

Сергій Феофілов: Дуже важливо для користувача аналітики мати повне уявлення про річні цикли аграрного виробництва і поведінку ринків. Як приклад приведу випадок, який, я впевнений, фермери пам’ятають. Рік тому круто впали ціни на ячмінь, але при цьому – два роки тому ціни на нього були рекордно високі за останні 4-6 років. Фермери це розцінили так: ціни на ячмінь високі – потрібно розширити його площі, а продавати будемо за високими поточними цінами. Але, проблема в тому, що таке ж рішення для себе прийняли не тільки українські фермери, а й фермери в інших країнах-експортерах ячменю – Канаді, Австралії, США. У підсумку, під тиском різкого зростання пропозиції ячменю з усіх цих країн ціни на світовому ринку впали – знизилися ндо 40-50%.

Якби фермери звернулися до системного аналізу, вони б побачили, що площі під ячменем розширюються у всіх країнах і це чіткий ринковий сигнал – не варто розширювати площі в таких конкретних умовах. Аграрії в цій ситуації могли і повинні були переключиться на інші, більш прибуткові культури.

Головна мета нового продукту «УкрАгроКонсалт» – Agri Price Mentor – підказати аграрію, яка культура буде користуватися попитом і продаватися за хорошою ціною в наступному сезоні

Виходить, що сільгоспвиробник, користуючись Agri Price Mentor, може дізнатися сьогодні, яку культуру вигідніше посіяти навесні і на що буде попит?

Сергій Феофілов: Безумовно, це одна з основних цілей нашого нового продукту Agri Price Mentor. Ми надаємо аналітику, яка дає фермеру розуміння тенденцій ринку на найближчий сезон.

Відзначається, що Agri Price Mentor – це надійні цінові прогнози для вигідних торгових угод. З чого складається продукт і які можливості надає?

Сергій Феофілов: «УкрАгроКонсалт» на ринку вже 26 років, володіє численними джерелами надійної та оперативної ринкової інформації. Наша команда цю сировину отримує, аналізує і надає своїм клієнтам щодня. Звіти включають перелік технічних та фундаментальних факторів, склад і кількість яких постійно уточнюються для визначення які з них будуть найбільш важливими в майбутній період.

Наприклад, в 2014 і в 2015 роках поведінка національної валюти України – а саме її сильна девальвація – було одним з основних факторів, що визначають прибутковість і структуру посівів. Але в 2016 та 2017 і наступних роках пом’якшена девальвація національної валюти вже не грає такої високої ролі.

Важливо відзначити, що набір і значимість факторів впливу на ринки постійно змінюється, і саме Agri Price Mentor містить і аналіз, і висновки з тих ключових факторів, які зіграють найбільшу роль у визначенні цін в найближчі 3-9 місяців.

Звідки надходить інформація для аналітичних звітів Agri Price Mentor?

Сергій Феофілов: Це широке коло джерел – біржі, спотові ціни, певний інсайт. Ми спираємося на наш 26-річний досвід аналізу ринків. Ми надаємо демо доступ, щоб користувачі переконалися в наявності величезних баз даних за 20-25 років по ринках України, країн Чорноморського регіону та основних конкурентів. «УкрАгроКонсалт» сформував власну Big Data, більше того – ми володіємо інструментами обробки і аналізу величезних баз даних.

Потоки сирої інформації стають все об’ємнішими. Підключатися до таких потоків має сенс тільки за наявності алгоритмів і інструментів їх обробки. Компанія «УкрАгроКонсалт» володіє всім цим.

Які переваги має Agri Price Mentor у порівнянні з іншими продуктами на ринку? Ви говорили, що клієнт може скористатися нон-стоп консультацією з персональним експертом Agri Price Mentor. За яких умов це можна зробити і на які питання можна отримати відповідь?

Сергій Феофілов: Відразу хотів би підкреслити, що Agri Price Mentor не передвіщає ціни на пшеницю, кукурудзу та ріпак з точністю до 1 долара. Ми робимо іншу, але більш важливу роботу – показуємо тенденції цін, яке зерно буде на піку попиту або на дні через 2-4 місяці. Наші висновки надають додаткові переваги при укладанні договорів, при фіксації цін і термінів поставки сільськогосподарської продукції.

Найважливіше – Agri Price Mentor надає клієнтам ринкові рекомендації в рамках нон-стоп консультацій з персональним експертом УкрАгроКонсалту. Клієнти також оперативно отримують новини про зміну того чи іншого тренда або втрати ним актуальності, дані про коливання світових і внутрішніх цін протягом дня в закритому Телеграм-каналі.

Клієнт може передзвонити і дізнатися інформацію по його конкретній ситуації. Наприклад, обговорити отриману пропозицію в ході термінової консультації з поведінки цін до укладення контракту.

Перевага Agri Price Mentor – ми не повідомляємо про минулі події, ми озвучуємо тенденції світових цін на 3-9 місяців вперед

Наскільки динамічно оновлюється інформація?

Сергій Феофілов: Якщо говорити про фундаментальні фактори, то їх набір порівняно стабільний. Але часто з’являються зовсім несподівані фактори, і ми негайно включаємо їх у наш аналіз. Як, наприклад, в лютому-березні цього року поява коронавіруса перевернула весь ринок. Звіти та прогнози УкрАгроКонсалт фокусувалися на аналізі цілком нової поведінки ринків зерна та олійних. На наших безкоштовних вебінарах ми, до речі, прогнозували, що в сезоні 2020\21 ціни на зерно будуть зростати набагато швидше, ніж в попередні сезони.

Наскільки доступно викладена інформація, яка надається клієнтам Agri Price Mentor, чи всі зможуть зрозуміти і розібратися?

Сергій Феофілов: Так, безумовно. Ми використовуємо випробувані інструменти подачі інформації, аналітики, висновків, що виправдали себе протягом 20 років.

Agri Price Mentor містить і специфічну інформацію, наприклад, характерну для трейдерів, і дані для широкого кола наших користувачів.

Наші передплатники кожен день отримують важливу для них інформацію. Щодня клієнтам розсилаються на пошту оперативні цифри, прогнози, факти. Щотижневі звіти містять більш розгорнуті висновки та рекомендації.

Чи буде цікавий Agri Price Mentor сільгоспвиробникам, які не експортують, а працюють на внутрішньому ринку?

Сергій Феофілов: Звіти УкрАгроКонсалт створюють переваги і для операторів внутрішнього ринку України внаслідок сильної залежності внутрішніх цін від світових трендів. Незважаючи на різке зростання пропозиції після збирання врожаю ми спостерігаємо круте зростання цін на пшеницю і кукурудзу.

Це призвело до деяких проблем з виконанням контрактних зобов’язань на тлі поєднання унікального набору факторів: це і посуха, і зростання цін, розрив глобальних ланцюжків поставки, укладання форвардних контрактів на умовах, які зараз не відповідають новим реаліям. Це саме ті проблеми, значущість яких для внутрішнього ринку Agri Price Mentor дозволить зменшити.

Чи є пробний період для ознайомлення з Agri Price Mentor?

Сергій Феофілов: На всі продукти «УкрАгроКонсалт» надає двотижневий демо доступ. Буває, що після ознайомлення у клієнтів виникають питання або уточнення, все це ми обговорюємо індивідуально.

Ми радимо отримувати Agri Price Mentor не менше 6 місяців – це дозволить користувачам найбільш ефективно використовувати ринковий аналіз для прийняття рішень.

Який алгоритм дій, щоб підписатися Agri Price Mentor? Що потрібно зробити?

Сергій Феофілов: Все дуже просто – потрібно зайти на сайт «УкрАгроКонсалт», знайти в переліку продуктів Agri Price Mentor, натиснути на кнопку замовити, залишити дані для розсилки щоденних і щотижневих звітів. З січня 2021 р буде доступна оплата картою просто на сайті.

Дякуємо за цікаву бесіду.

 

Agroportal.ua

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!