Казахстан забороняє експорт цукру до кінця літа

Джерело:  Eldala.kz

Казахстан забороняє вивезення цукру з країни до кінця літа. Про це повідомляє прес-служба уряду республіки. Цей захід дозволить повністю забезпечити попит казахстанців на цукор у майбутній літній сезон.

«На засіданні міжвідомчої комісії (МВК) з питань зовнішньоторговельної політики та участі у міжнародних економічних організаціях, яке пройшло 6 квітня під головуванням віце-прем’єра Серіка Жумангаріна, розглянуто питання забезпечення внутрішнього ринку цукром на майбутній сезон до збирання нового врожаю цукрових буряків», — йдеться у повідомленні прес-служби.

Нині баланс запасів цукру на складах та обсягів імпорту до Казахстану становить близько 256 тис. тонн. Це половина річної потреби країни (500-550 тис. Тонн).

«Запаси цукру та тростинного сирцю на складах сьогодні становлять 136 тис. тонн. Разом із квотою на ввезення російського цукру у розмірі 120 тис. тонн до 31 серпня 2024 року це близько 256 тис. тонн. Крім того, Казахстан має квоту на безмитне ввезення 300 тис. тонн тростинного сирцю для переробки до кінця 2024 року. У середньому за місяць обсяг споживання становить 46 тис. тонн, влітку попит сягає 60 тис. тонн. Наявних запасів цукру більш ніж достатньо для забезпечення попиту на цукор до настання нового врожаю», – заявив віце-міністр сільського господарства Єрбол Тасжуреков.

У прес-службі Кабміну додали, що найближчим часом казахстанська сторона планує провести переговори з російськими колегами для збільшення квоти на постачання російського цукру до кінця року ще на 100 тис. тонн. Водночас для безперебійного забезпечення казахстанців цукром на засіданні МВК прийнято колегіальне рішення запровадити тимчасову заборону експорту цукру з Казахстану до третіх країн, у тому числі й країн — учасниць ЄАЕС, до 31 серпня 2024 року. Цей захід не торкнеться міжнародного транзиту.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!