Ціни на какао різко обвалилися на 30%

Джерело:  Eldala.kz
какао

Минулого тижня ціни на какао обвалилися з історичних максимумів, досягнутих у другій половині квітня. Тільки за минулий тиждень травневі ф’ючерси на какао-боби в Лондоні впали на 21% – з £9444 ($11 845) до £7461 ($9358) за тонну. На піку 22 квітня ф’ючерси торгувалися на позначці £10 265 ($12 875) за тонну. Порівняно з цим рівнем ціна впала на 27,3%.

Як зазначає Bloomberg, зараз на ринку затишшя. Через бурхливе зростання цін на какао цього року трейдерам потрібно більше грошей для оплати маржинальних вимог на ф’ючерсному ринку. Нестача коштів змушує їх закривати позиції та відкладати закупівлі у провідних виробників.

У свою чергу Трістан Флетчер, гендиректор платформи зі штучним інтелектом для аналізу товарних ринків ChAI, вважає, що ринки какао та кави «сильно перекуплені». За його словами, інвестори фіксують прибуток.

Генеральний директор виробника шоколаду Hershey Мішель Бак зазначає, що зміна цін пов’язана з нестачею ліквідності та ринковими спекуляціями.

Різке зростання цін на сировину для шоколаду в останні місяці було пов’язане з його дефіцитом через неврожай у Західній Африці. У лютому регіон охопила сильна спека, за даними World Weather Attributio, така погода приходить раз на десять років. Крім того, дефіцит какао пов’язаний з недостатнім фінансуванням галузі протягом десяти років та недостатньою підтримкою мільйонів збіднілих фермерів. На цьому тлі какао з початку року подорожчав майже на 193%.

Але є ознаки, що ситуація з постачанням какао може покращитися. Дощі в Західній Африці можуть допомогти майбутньому врожаю. Крім того, у Кот-д’Івуарі та Гані підняли плату фермерам за какао-боби, щоб стимулювати їх постачати більше сировини на переробку та експорт, пише Bloomberg.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!