За підсумками серпня падіння середнього значення Індексу продовольчих цін ФАО продовжилося п’ятий місяць поспіль

Джерело:  ФАО
фао

Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО   продовжило знижуватися п’ятий місяць поспіль і в серпні 2022 року склало 138,0 пункту, що на 2,7 пункту (1,9 відсотка) нижче за його липневий рівень. Незважаючи на падіння за підсумками місяця, середнє значення Індексу залишається на 10,1 пункту (7,9 відсотка) вище за рівень минулого року. Помірне зниження торкнулося всіх п’яти підіндексів, що входять до складу ІСЦФ, значення яких скоротилося в діапазоні від 1,4 відсотка у разі Індексу цін на зернові до 3,3 відсотка для Індексу цін на рослинні олії.

» Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО у серпні склало 145,2 пункту, що на 2,0 пункту (1,4 відсотка) нижче за його липневий показник, але все ще на 14,8 пункту (11,4 відсотка) вище рівня серпня 2021 року. У серпні міжнародні ціни на пшеницю впали на 5,1%; таким чином, цей показник продовжив знижуватися третій місяць поспіль, що зумовлено поліпшенням видів на врожай, особливо в Канаді, Сполучених Штатах Америки та Російської Федерації, а також сезонним збільшенням пропозиції в країнах Північної півкулі, де триває жнива, і відновленням експорту з чорноморських портів України після більш як п’ятимісячної перерви. Водночас міжнародні ціни на пшеницю все ще на 10,6 відсотка вищі за показники серпня минулого року. Світові ціни на фуражне зерно за підсумками серпня, навпаки, незначно зросли (на 0,2%), опинившись на 12,4% вище за показник минулого року. Світові ціни на кукурудзу підвищилися на 1,5 відсотка, що значною мірою обумовлено зниженням видів на врожай у Європейському союзі та Сполучених Штатах Америки через спекотні та сухі умови, при цьому відновлення експорту з України не дозволило цінам зрости ще вище. Водночас світові ціни на ячмінь та сорго знизилися на 3,8 відсотка та 3,4 відсотка, відповідно. У серпні середнє значення Індексу цін на всі види рису ФАО збереглося на незмінному рівні: незначне зниження котирувань найбільш широко представлених на ринку сортів типу “індіка” нівелювало підвищення цін на рис інших сортів.

» Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у серпні склало 163,3 пункту, що на 5,5 пункту (3,3 відсотка) нижче за показник минулого місяця, але все ж таки дещо вище за рівень минулого року. Таке падіння, що продовжується, було обумовлено зниженням світових цін на пальмову, соняшникову і рапсову олії, що з лишком компенсували збільшення котирувань соєвої олії. У серпні міжнародні ціни на пальмову олію продовжили падіння п’ятий місяць поспіль внаслідок збільшення експорту з Індонезії, що зумовлено зниженням податків на експорт, так і сезонним зростанням виробництва в країнах Південно-Східної Азії. У той же час ціни на соняшникову олію на міжнародних ринках знизилися через слабкий світовий імпортний попит, що зберігається, поряд з поступовим відновленням поставок через морські порти України. У серпні міжнародні котирування ріпакової олії також знизилися у зв’язку з гарними видами на врожай у майбутньому сезоні 2022–2023 років. Водночас зростання світових цін на соєву олію виявилося незначним і зумовлене головним чином занепокоєнням у зв’язку з наслідками несприятливих погодних умов для виробництва сої у Сполучених Штатах Америки.

» Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО у серпні склало 143,5 пункту, що на 3,0 пункту (2,0%) нижче його липневого рівня; таким чином, зниження середнього значення цього індексу триває вже другий місяць поспіль, проте воно все ще на 27,3 пункту (23,5 відсотка) вище, ніж у відповідному періоді минулого року. Зафіксоване у серпні скорочення міжнародних котирувань вершкового масла та сухого молока пояснюється зниженням попиту на спотовому ринку з боку більшості провідних імпортерів на тлі наявності достатніх запасів для задоволення їх нагальних потреб. Крім того, незважаючи на зниження обсягу виробництва молока в ряді ключових виробничих регіонів, включаючи Західну Європу та Сполучені Штати Америки, зниженню міжнародних цін сприяло очікуване у зв’язку з початком нового сезону збільшення поставок із Нової Зеландії. При цьому світові ціни на сир продовжили зростати десятий місяць поспіль, що стало наслідком сталого глобального імпортного попиту та високих продажів на внутрішньому ринку, особливо у популярних серед туристів країнах Європи.

» Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО у серпні склало 122,7 пункту, що на 1,8 пункту (1,5 відсотка) нижче за його липневий рівень; зниження середнього значення цього індексу, яке у червні 2022 року досягло максимального історичного рівня, триває вже другий місяць поспіль, проте воно все ще на 9,3 пункту (8,2 відсотка) вище, ніж у відповідному періоді минулого року. У серпні міжнародні котирування м’яса птиці різко знизилися, що пов’язано зі зниженням імпортних закупівель провідними імпортерами на тлі вищої експортної пропозиції. Зниження світових цін на яловичину пояснюється як слабким внутрішнім попитом у деяких провідних країнах-експортерах, що призвело до збільшення експортної пропозиції з їхнього боку, так і деяким збільшенням постачання з Австралії. При цьому котирування свинини зросли у зв’язку з низькою пропозицією готових до забою свиней, в той час як помірне зростання цін на баранину зумовлене збільшенням імпортного попиту з боку деяких європейських країн, що дозволило компенсувати скорочення закупівель Китаєм.

» Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО у серпні склало 110,4 пункту, що на 2,4 пункту (2,1 відсотка) нижче за його липневе значення; цей показник, зниження якого триває четвертий місяць поспіль, досяг найнижчого значення з липня 2021 року. Зафіксоване у серпні скорочення викликане головним чином підвищенням граничного обсягу експорту цукру в Індії та зниженням цін на етанол у Бразилії, що дає підстави вважати, що обсяг цукрової тростини, що спрямовується для виробництва цукру, також зросте. Однак такі фактори, як нижчий, ніж очікувалося раніше, обсяг виробництва цукру в Бразилії в першій половині серпня через несприятливі погодні умови і занепокоєння з приводу наслідків посухи для врожаю 2022 року в Європейському союзі не дозволили цінам на цукор опуститися ще нижче. Крім того, зростання обмінного курсу бразильського реалу до долара США також відіграло певну роль у недопущенні значного падіння світових цін на цукор, які котируються в доларах США.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!