ЄС підтримає грошима фермерів Румунії, Болгарії та Польщі через наплив українського зерна

Джерело:  Дзеркало тижня
евро

Євросоюз поповнить кризові резерви для підтримки місцевого агросектору у трьох східних країнах, які стикаються з напливом українського вражаю, що негативно впливає на ціни в цих країнах. Про це повідомляє Bloomberg.

За словами єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського, Єврокомісія надасть 56 млн євро Румунії, Болгарії та Польщі.

Видання пояснило, що минулого року три головні чорноморські порти України знову відкрилися для експорту зерна, але морська торгівля залишається повільнішою, ніж у попередні роки. Як результат, перевізники української продукції змушені продовжувати транспортувати врожай через сусідні країни ЄС.

“Це підтримка для країн, де фермери постраждали від збільшення імпорту з України. Ми спостерігаємо збільшення пропозиції, величезне зростання імпорту для прикордонних країн”, – сказав він.

Рішення було прийнято для Болгарії та Польщі, оскільки поєднання їхнього власного виробництва та імпорту з України перевищило середній п’ятирічний показник до повномасштабної війни РФ в Україні. Румунія була додана через те, що вона є вузловою країною для так званих “смуг солідарності”.

Румунія отримає 10 млн євро, Болгарія – близько 17 млн євро, Польща – 30 млн євро. Ця сума може бути подвоєна за рахунок співфінансування з бюджетів держав-членів ЄС.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!