Умови для вирощування кукурудзи на Черкащині сприятливі, але аграрії шукають альтернативи

Джерело:  Суспільне
кукурудза

Кукурудза на Черкащині залишається однією з найурожайніших культур. За 2023 рік регіон зібрав рекордну кількість зерна — понад 4 млн т. Але цьогоріч місцеві аграрії відмовляються її сіяти.

Про це повідомляє Суспільне.

Як зазначив директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко, кукурудза лідирує за врожайністю, та не за збутом. У 2024 прогнозується ще вища врожайність кукурудзи, однак ця культура втратила прибутковість.

Аграрій із села Дмитрівка Іван Пономар, який обробляє 8 га землі, нині рахує збитки. Увесь торішній врожай кукурудзи залишив на полях.

«Восени у мене була така ситуація, що вологість зерна кукурудзи була близько 20%, закупівельна ціна на кукурудзу на той час не перевищувала 3 тис. грн/т. Думав, хоч навесні ціна підніметься, але ні. Як осіння кукурудза нікому не потрібна була і ціни не було, так і зараз», — бідкається фермер.

Тому в поточному сезоні кукурудзі вирощувати не буде, натомість посіє олійні — сою, ріпак, соняшник.

Володимир Драч на своїх 400 га зазвичай сіяв 100 га пшениці, 80 uf — соняшникe, стільки ж кукурудзи і трохи ячменю. Цьогоріч виділив удвічі менші площі під кукурудзу (40 га), навзамін з осені посіяв озимий ріпак. А ще під урожай-2024 вперше посіяв пивоварний ячмінь.

Втім, в обласному департаменті агропромислового розвитку кажуть, що кукурудза в регіоні залишається лідером з вирощування — завдяки сприятливим ґрунтово-кліматичним умовам.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!