У 2024 році на Буковині планують засіяти понад 310 тисяч гектарів

На Буковині тривають весняно-польові роботи. Фермери підживлюють озимі культури й засівають ярі, йдеться в матеріалі “МБ”.

“Аграрії підживлюють посіви озимини. Озимих сільськогосподарських культур під урожай 2024 року ми посіяли понад п’ятдесят тисяч гектарів. Наразі фермери підживили 80 відсотків від усієї площі. Погодні умови задовільні. Запас вологи в ґрунті достатній. Зараз розпочато посів ранніх ярих культур. Зокрема, ярий ячмінь, пшениця. Їх плануємо посіяти на площі у 18 тисяч гектарів. Наразі засіяли тільки два. Почали засівати культури у Дністровському та Чернівецькому районах”, – розповіла начальниця управління агропромислового розвитку ОВА Інна Вовчук.

У 2024 році на Буковині планують засіяти понад 310 тисяч гектарів різними сільськогосподарськими культурами.

“Проти попереднього року фермери засіюють на 800 гектарів більше. За оперативними даними підприємств, спостерігається зменшення посівів зернових і зернобобових культур: пшениці, ячменю, кукурудзи. Проте більше буде засіяно технічних культур: сої, соняшнику, ріпаку, цукрового буряка. Але різниця коливається в межах двох відсотків”, – говорить І. Вовчук.

Зміни посіву зумовлені потребою дотримання сівозміни. Також великою проблемою зараз є збут продукції, зазначає посадовиця.

“Маємо проблему з реалізацією врожаю. Низька ціна на продукцію, великі затрати на вирощування. Ринкова вартість на деякі культури нижча, ніж собівартість вирощування. Багато аграріїв зіткнулися з цією проблемою. Лише деяким пощастило. Зокрема тим, які завдяки сівозміні, садили більш рентабельні культури – ріпак, сою. Вони, можливо, отримали прибуток або вийшли в нуль. Проблемними залишаються кукурудза й пшениця. Блокування на кордоні також впливає на збут урожаю. Що довше стоїш на кордоні, то більша собівартість продукту”, – говорить пані Інна.

Також через війну й мобілізацію гостро постала проблема робочої сили.

“Це велика проблема. Аграріям треба виходити в поле, а працівників мало. Забронювати людей зараз підприємство може лише 50 % від усієї кількості. Тому проблемно знайти зараз робітників”, – говорить посадовиця.

Фермер із Кадубівців Олександр Воєвідко каже, що ціни дуже низькі, тому зараз агропродукцію тримає на складах.

“Цьогоріч плануємо засіяти 330 гектарів озимої пшениці, а решту територій – кукурудзою й соєю. Проте зараз не засіваємо, адже земля добре ще не прогрілася. Для нас основна проблема – низькі ціни на нашу продукцію. Від цієї проблеми залежить все інше. Ціна зараз нижча від собівартості. Наприклад, за тонну кукурудзи пропонують 4000 гривень без податку на додану вартість, а її собівартість – 5000 гривень. Тому думаю, що робити: сіяти кукурудзу чи ні? І нічого не продаю. Тримаю на складах. Може, ціна все ж виросте. Проте частину продав, адже потрібні були гроші на добрива, підживлення”, – каже О. Воєвідко.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!