Свинарі можуть врятувати виробників зерна у Польщі

Джерело:  Feedlot
свини

На думку експертів Великопольської сільськогосподарської палати (WIR), розвиток свинарства було б чудовим способом використовувати надлишки зернових, що виробляються в Польщі. Однак для цього необхідно розробити ефективну програму відновлення поголів’я свиней.

На думку аналітиків WIR, зараз практично для всіх видів економічний результат від виробництва зернових є негативним. На підтвердження фахівці наводять свої розрахунки: вони показують, що фермер втрачає понад 1100 злотих на вирощуванні одного гектара пшениці. Ще більші втрати стосуються ячменю (-1676 злотих/га) та кукурудзи (-3114,47 злотих/га).

При цьому виникають дві несприятливі тенденції: з одного боку, збільшуються площі та виробництво зернових, а з іншого боку знижується поголів’я сільськогосподарських тварин (особливо свиней). Такий стан справ змушує вітчизняний сектор експортувати зерно за непривабливими цінами.

У цій ситуації єдиним виходом є підтримка розвитку тваринництва, особливо свинарства, що дозволить використати надлишки зернових. Крім того, тваринництво є джерелом цінних органічних добрив – гною та гноївки, які, враховуючи погану якість грунту та високі ціни на добрива, можуть мати важливе значення для підтримки фінансової ліквідності фермерських господарств.

Як коментують експерти, для відновлення свинарства необхідно розробити та реалізувати програму реконструкції свинячого поголів’я, яка дозволить повернути собі внутрішній ринок.

 

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!