«російський слід» в добривах можна перевіряти, не блокуючи імпортерів — трейдер

Джерело:  Latifundist.com
удобрения

Щоб не блокувати імпорт добрив, шукаючи в них «російський слід», можна перевіряти при розмитненні країну-походження сировини для добрив.

Таку думку висловив власник компанії «Каспіт трейд» Євгеній Воробйов в матеріалі на Latifundist.com.

«Мені здається, що це адекватна пропозиція з точки зору боротьби з агресором. Бо, як раніше було? Наприклад, країна-походження NPK — Туреччина. Імпортер цього добрива надає відповідний сертифікат. Але ті, хто працюють на ринку, розуміють, що в Туреччині калію немає. Митниця на ринку не працює і не розуміє, чим NPK 15 відрізняється від NPK1 6. Тож зараз вона вирішила розібратися з цим і пішла шляхом блокування всього імпорту. Але цей підхід некоректний», — сказав Воробйов.

Він додав, що митниця могла б розробити внутрішню систему, як відслідковувати ризикових імпортерів добрив. Наприклад, якщо імпортер має прямий договір з великим підприємством, представленим на міжнародному ринку, то до країни-походження сировини там не може бути питань. А якщо це маленьке підприємство, яке працює умовно в Туреччині, то такі добрива треба більш ретельніше перевіряти.

«Тобто повинні бути правила. На жаль, сьогодні правил немає. Товар стоїть. Те, що митниця вимагає лабораторні аналізи — незаконно. Спочатку треба ввести правила, а потім зупиняти експорт».

Раніше Latifundist.com повідомляв, що Державна митна служба України з 1 січня не розмитнює добрива, які не пройшли перевірку в лабораторії на відповідність заявленим кодам класифікації, наявності вмісту прекурсорів та «російського сліду» в їхньому виробництві.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!