Ринок рослинних олій – погляд в майбутнє

Джерело:  УкрАгроКонсалт
олії
UkrAgroConsult

Автори статей:

Надлишок пропозиції сої на світовому ринку залишається постійним фактором, що стримує ціни на сою і соєву олію, і підсилює короткостроковий тиск на всі рослинні олії. Проливні дощі, що обрушилися на Аргентину, ймовірно, затримають збір врожаю сої і завдадуть шкоди врожаю. Але цей аргумент занадто непереконливий, щоб ставити під сумнів світову пропозицію сої.

Якщо погода буде і надалі несприятлива, цей фактор може бути використано в підтримці цін.

Ціна на нафту продовжила падіння. Ринок все ще фокусується на ситуації на Близькому Сході. Пальмова олія чекає підвищення цін на нафту, бо тоді пальмова олія стає привабливішою для виробників біодизеля. Очікується, що світове виробництво та експорт пальмової олії будуть сезонно зростати, що буде впливати на ціни.

В найближчі 2 місяці очікується подальше зниження об’ємів переробки соняшнику, та призведе до зменшення пропозиції, що враховують покупці.

Низькі запаси соняшнику фіксуються і в інших країнах Чорноморського регіону.

Індія та інші країни-імпортери за останні місяці скоротили запаси рослинної олії. Скоріш за все, іноземні покупці будуть продовжувати поповнювати запаси соняшникової олії та купувати в найближчі місяці, враховуючи невизначеність, пов’язаною з бойовими діями та ймовірність перебоїв поставок з боку України.

Пропозиція соєвої олії буде збільшуватися через прискорення переробки сої в Аргентині.

Щодо прогнозів нового врожаю 2024 року, то ринок очікує зменшення урожаю соняшнику та пропозиції олії в новому сезоні, але цей фактор ще не впливає на ціни, бо поки ринок має велику пропозицію сої та продуктів переробки.

Прогнози погоди передбачають спекотне літо, що може потенційно скоротити врожай олійних культур в 2024 році, що може підтримати ціни.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «BLACK SEA & DANUBE OILSEED REPORT» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Позначки:, , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!