Озимі переходять від вегетативного до генеративного періоду розвитку

Джерело:  AgroTimes
стан посівів

Такі метеорологічні чинники, як прогнозоване значне підвищення температури повітря, довший світловий день, переважання короткохвильових синьо-фіолетових променів високих енергій стимулюють формування органів плодоношення, тобто рослини озимих переходять від вегетативного до генеративного періоду розвитку.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

У цей час вся увага виробничників і науковців повинна бути сконцентрована на підготовці до другого азотного підживлення, яке проводять на всіх площах, зайнятих озимими культурами на початку виходу рослин у трубку (IV етап органогенезу).

Дози азотних добрив при цьому корегуються з урахуванням попередньо внесених. Якщо при відновленні вегетації було внесено 50-60 кг/га д.р. азоту, то на IV етапі потрібно довнести 40-50 кг/га, а за внесення 20-30 кг/га у перший період – 60-70 кг/га д.р. на IV етапі.

Враховуючи значний запас інфекції хвороб і шкідників на озимих зернових культурах, їх пригнічення за ранньовесняного періоду та прогнозований інтенсивний розвиток у подальшому, існує загроза ураження посівів хворобами та пошкодження шкідниками, що особливо небезпечно на ослаблених стресовими чинниками рослинах. Тому рекомендується проводити постійний моніторинг фітосанітарного стану посівів для своєчасного застосування засобів захисту.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!