На півдні Бразилії зберуть рекордний урожай сої, що компенсує спад у центрі та на заході країни

Джерело:  Oilworld
соя

На думку місцевих фермерів і кооперативів, рекордний урожай сої в самому південному штаті Бразилії має компенсувати втрати в центрально-західному регіоні, що постраждав від посухи, стримуючи зростання цін у найбільшого у світі виробника та експортера і сповільнюючи темпи продажів.

Цього сезону штат Ріу-Гранді-ду-Сул виробить на 68% більше соєвих бобів, ніж минулого, згідно з оцінками національного агентства з рослинництва Conab, яке заявило в четвер, що штат поверне собі друге місце з виробництва сої в Бразилії після Мату- Гросу. Інше державне агентство з рослинництва Emater прогнозує рекордний урожай 22,25 млн. метричних тонн, що на 71,5% більше, ніж роком раніше.

Це знаменує собою різке відновлення після дворічної посухи Півдні Бразилії та у сусідній Аргентині. Під час цьогорічного врожаю погодні умови, пов’язані з Ель-Ніньйо, завдали шкоди фермерам, які вирощують сою у найбільшому бразильському штаті Мату-Гросу, але компенсували це високими врожаями на півдні країни.

Тим не менш, зростаючі поставки викликали слабкий попит, через що багато фермерів досі не вийшли на ринок.

Ельчіо Карлот, фермер із регіону Саранді, сказав, що він очікує, що його поля дадуть 60 мішків сої з гектара, порівняно з приблизно 40 мішками за останні два роки. Але за спотових цін нижче 120 реалів (24 долари) у місцевому кооперативі Cotrisal він продав всього 500 мішків із приблизно 6000, які планує зібрати цього сезону.

“Я потрапив у яблучко, коли продавав свою сою по 130 реалів за пакет”, – з гордістю розповів він агентству Reuters про першу продану партію. Але навіть це було набагато нижче максимумів у 142 реали за пакет торік та 186 реалів роком раніше.

За оцінками місцевого брокера Адельсона Гаспаріна, фермери в Ріу-Гранді-ду-Сул поки що продали лише близько 16% свого врожаю, порівняно із середнім показником у 40-45% до кінця квітня в більшості років.

Хельвіо Дебона, керівник компанії Cotrisal, яка працює приблизно з 11 000 фермерами в регіоні, сказав, що низькі продажі зумовлені вищими, ніж торік, залишковими запасами.

На початку року кооператив використав понад 40% своїх потужностей із зберігання, обсяг яких становить 1,27 млн тонн. Debona очікує, що до кінця року обсяг виробництва залишиться на тому ж рівні, якщо ціни не покращаться.

Cotrisal прогнозує, що у 2023/2024 році отримає від фермерів 720 000 тонн соєвих бобів, що на 30% більше, ніж роком раніше. За словами Дебони, кооператив продає 30% своєї сої місцевим виробникам біодизелю та 70% світовим зернотрейдерам.

“ДОБРА ПРОБЛЕМА”

За оцінками Conab, цього сезону Бразилія виробить 146,5 млн тонн соєвих бобів, тоді як у жовтні прогнозувалося виробництво 162 млн тонн, перш ніж сильний Ель-Ніньо спустошив поля в центрально-західній частині Бразилії.

У штаті Мату-Гросу, де Conab прогнозує скорочення виробництва сої цього року на 7,5 млн. тонн, світові торговці зерном часто закуповують його безпосередньо у фермерів.

Але в Ріу-Гранді-ду-Сул вони, як правило, мають справу з кооперативами, створеними наприкінці 1950-х років, спочатку для того, щоб допомогти виробникам пшениці зберігати та продавати врожай, каже Еніо Шредер, віце-президент Cotrijal, найбільшого фермерського кооперативу штату, що налічує понад 16 000 членів.

Минулого року компанія Cotrijal отримала близько половини прогнозованого врожаю соєвих бобів після того, як посуха призвела до зниження врожайності. Збільшення кількості опадів зробило поточний цикл “врожаєм надії”, – сказав Шредер.

Високий урожай цього сезону означає, що Cotrijal отримає близько 1,3 млн тонн соєвих бобів, порівняно з 900 000 тонн у 2023 році, сказав президент Cotrijal Неї Маніка. Це більше, ніж місткість бункерів Cotrijal, що змушує її домовлятися про зберігання з партнерами у регіоні.

“Щороку ми інвестуємо у розширення сховища, але місця, як і раніше, не вистачає”, – сказав Маніка. “Це серйозна проблема”.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!