Ключові фактори впливу на аграрний сектор України. Прогноз на 2024 рік

Джерело:  УкрАгроКонсалт
україна
UkrAgroConsult

Економічний прогноз

 Прогноз Європейської комісії

 ЄС та МВФ погіршили прогноз зростання української економіки на 2024 рік. Прогнози українських відомств дещо відрізняються від іноземних, є розбіжності, як в цифрах, так і по роках, повідомляє УкрАгроКонслт із посиланням на дані Єврокомісії, МВФ та Національного банку України.

На 2024 рік в ЄС спрогнозували уповільнення росту ВВП України до 3,7%, а в 2025 році очікується зростання.

«Економічні перспективи України, значною мірою залежать від перебігу війни, притоку іноземних інвестицій та динаміки експорту. За припущення, що існують умови для початку відновлювальних робіт з початку 2025 року, зростання реального ВВП залишатиметься помірним в 2024-му – на рівні 3,7%, а потім зросте до 6,1% в 2025 році», – йдеться в повідомленій Єврокомісії.

Проте слід мати на увазі, що реальний ВВП залишиться приблизно на 20% нижчим за довоєнний рівень наприкінці прогнозного періоду.

Основними драйверами зростання в Єврокомісії вважають приватне споживання, особливо в короткостроковій перспективі, та державні інвестиції.

Коли ЄК робила прогноз вона врахувала проблеми з постачанням зерна з України до інших країн через зрив росією «зернової угоди».

«російські атаки на транспортну інфраструктуру та припинення дії «зернової угоди» стримують збільшення експорту. Проте перебої з постачанням зменшуються, а Україна розширює використання альтернативних експортних маршрутів, тож прогнозується, що він поступово зростатиме», – вважають в ЄК.

Водночас в ЄС прогнозують зростання імпорту через різке збільшення внутрішнього попиту.

Прогноз МВФ

Так само як Єврокомісія, МВФ погіршив прогноз зростання української економіки на 2024 рік.

«Очікується, що в 2024 році зростання знизиться до 3-4% в міру продовження війни, а ризики погіршення перспектив залишаються винятково високими», – зазначили в МВФ.

Раніше МВФ прогнозував зростання ВВП України в 2024 році на 3,2% і його прискорення до 6,5% в 2025 році.

Прогноз Національного банку України

В 2024 році, на думку представників НБУ, економіка зросте на 3,6%, попри збереження високих безпекових ризиків. Економічному зростанню сприятимуть подальша розбудова альтернативних шляхів постачань та збереження м’якої фіскальної політики, що підтримуватиме споживчий попит. Натомість все ще ускладнена логістика та обмежені війною інвестиції гальмуватимуть економіку. НБУ прогнозує пришвидшення зростання реального ВВП в 2025 році до 6%. Цьому сприятиме очікуване зниження безпекових ризиків. Воно супроводжуватиметься поступовим поверненням мігрантів із-за кордону, поліпшенням споживчих та інвестиційних настроїв, налагодженням логістики та виробництва, відбудовою пошкодженої інфраструктури.

Прогноз Кабінету Міністрів України

 Своєю чергою уряд України під час затвердження проекту держбюджету до другого читання на початку листопада поліпшив оцінку зростання ВВП в 2023 році з 2,8% до 5%, але погіршив її на 2024 рік з 5% до 4,6%. Тож прогноз уряду кращий за міжнародні прогнози, на 2024 рік він кращий і ніж у НБУ.

Прогнози розвитку сільського господарства

 Імпортери кукурудзи в Європі та Північній Африці очікують сталого потоку агропродукції з України в 2024 році, але, враховуючи постійні логістичні труднощі та російські атаки на інфраструктуру, мало шансів на значне збільшення пропозиції, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на S & P Global.

Після припинення дії Чорноморської зернової ініціативи в липні 2023 року Україна запровадила нові маршрути через Рені та Ізмаїл на Дунаї та транзитні маршрути через ЄС. В серпні Україна також розробила морський коридор через Чорне море, за допомогою якого було вивезено понад 5 млн тонн сільськогосподарської продукції, свідчать дані Міністерства сільського господарства.

В 2023 році українські аграрії зіткнулися з величезним фінансовим тиском, оскільки різке зростання вартості палива та добрив стикалося з проблемами експорту. Але тиск дещо зменшився після відкриття нового морського коридору.

Однак експорт кукурудзи, ймовірно, буде мати тривалі затримки в 2024 році через логістичні проблеми, переповнені портові термінали та атаки росії на портову інфраструктуру.

Крім того, Україна запровадила нові правила щодо експорту сільськогосподарської продукції, які передбачають обов’язкову реєстрацію для фірм, що експортують харчові продукти, яка діятиме до 31 грудня 2024 року, і, ймовірно, призведе до подальших затримок і витрат, кажуть трейдери.

Згідно з прогнозами аналітиків S&P Global Commodity Insights, в сезоні 2024/25 Україна збере близько 27 млн тонн кукурудзи, що на 3 млн тонн менше порівняно із сезоном 2023/24. За даними S&P Global Commodity Insights, падіння виробництва пов’язане в першу чергу зі зниженням врожайності, незважаючи на стабільні посівні площі.

«Якщо Чорноморський морський коридор залишиться в робочому стані, то в 2024-25 МР Україна зможе експортувати не менше 20,5 млн тонн, і це може бути більше при потенційно більшому виробництві. В іншому випадку експорт кукурудзи може бути ускладнений», – повідомили у S&P Global Commodity Insights. В 2023-24 МР Україна відвантажить 23 мільйони тонн кукурудзи.

ЄС відчуває зростання попиту на імпортну кукурудзу через хвилі спеки та посухи, які перешкоджають внутрішньому виробництву в деяких частинах регіону.

Очікується, що Україна та Бразилія залишаться основними постачальниками кукурудзи для ЄС в 2024-25 МР. В 2023/24 MР ЄС імпортував 4 млн тонн з Бразилії та 2,8 млн тонн з України.

Безмитний доступ України до ринку ЄС став політично суперечливим в кількох країнах Центральної та Східної Європи.

Наприкінці квітня Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина тимчасово заборонили імпорт зерна з України. Заборона мала на меті захистити місцевих виробників, які стикаються з тиском на зниження цін через наплив дешевого українського зерна.

«Напруга з сусідніми державами ЄС негативно позначиться на українському експорті, якщо транзит зернових через їх територію буде обмежено», – вважають у S&P Global Commodity Insights.

Однак в 2024/25 МР експорт кукурудзи до ЄС скоротиться приблизно до 18 млн тонн в порівнянні з 21,1 млн тонн, прогнозованих в 2023/24 МР, через зростання внутрішнього виробництва. Згідно з даними S&P Global, в ЄС очікується збір 61 млн тонн кукурудзи, що приблизно на 1,2 млн тонн більше, ніж в 2023/24 МР.

Купівля на умовах FOB стала вкрай небажаною для покупців, оскільки вони враховують воєнні ризики, пов’язані з експлуатацією суден з портів України.

З іншого боку, торгівля на умовах CIF залишається прибутковим бізнесом: покупці в Іспанії пропонували 226 доларів США за тонну CIF на кукурудзу з України в січні, а єгипетські покупці пропонували 233 доларів США за тонну CIF.

Тим часом експорт кукурудзи з Румунії та Болгарії отримує вищі премії.

15 грудня компанія Platts, яка є частиною S&P Global Commodity Insights, оцінила кукурудзу FOB CVB у 221 долар США/т, що на 26% менше, ніж в 2022 році.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!