Казахстан експортував понад 1 млн тонн борошна

Джерело:  Eldala.kz
борошно

За сім місяців (січень-липень) 2023 року з Казахстану відправлено на експорт понад 1 млн тонн борошна. Цей обсяг на 10,7% перевищив показник за аналогічний період минулого року. Про це повідомили у прес-службі Бюро національної статистики.

Виробництво борошна за вказаний період зросло на 3,7%, досягнувши 1,7 млн тонн. За січень – липень 2022 року в країні було вироблено 1,6 млн тонн.

На частку імпорту припало 1,4% борошна. У країну завезено 24,2 тис. тонн продукції, що на 1,1% більше за показник минулого року.

На внутрішньому ринку за сім місяців реалізовано 716 тис. тонн продукції, продажі знизилися на 5,1%. Ціна пшеничного борошна першого сорту в середньому за кілограм становить 225 тенге.

Зазначимо: цього року жнива затягнулися через дощі, що тривали в зерновому поясі з кінця серпня до середини вересня. це призвело до проростання неприбраного зерна, а також великого відсотка пшениці з низьким числом падіння. Таке зерно не підходить для переробки на борошно.

За даними Мінсільгоспу Казахстану, в борошномельній галузі країни сьогодні задіяно близько 270 підприємств загальною потужністю 9,3 млн тонн зерна на рік. У 2022 році було досягнуто рекордних показників виробництва борошна після трирічного спаду, на казахстанський ринок надійшло 3,4 млн тонн продукції. Обсяги вітчизняного виробництва борошна в 2,2 рази перевищують внутрішнє споживання, яке становить близько 1,5 млн тонн на рік.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!