Імпорт турецького зерна скоротиться

Джерело:  IDK
Туреччина

За даними Іноземної сільськогосподарської служби (ФАС) Міністерства сільського господарства США, очікується, що рясні врожаї пшениці, кукурудзи та ячменю в Туреччині в 2023-24 маркетинговому році знизять імпортний попит на ці види зерна, тоді як експорт пшениці може досягти рекорду.

У своєму звіті Глобальної сільськогосподарської інформаційної мережі (GAIN) від 1 лютого ФАС повідомила, що сприятливі погодні умови протягом більшої частини вегетаційного періоду сприяли збільшенню виробництва. Пшениці прогнозується на рівні 19,5 млн. тонн, кукурудзи – 8,4 млн. тонн і ячменю – 8 млн. тонн. Якщо це станеться, урожай ячменю стане другим за величиною за історію.

Прогноз ФАС щодо імпорту пшениці залишився незмінним на рівні 10 мільйонів тонн за умови, що приватний сектор продовжить закуповувати пшеницю за кордоном порівняно з 12 мільйонами тонн у 2022-2023 роках. Виробництво ячменю призвело до зниження попиту на імпорт до 400 000 тонн із 2,1 мільйона тонн у попередньому році. Імпорт кукурудзи прогнозується на рівні 2 мільйонів тонн порівняно з 2,6 мільйонами минулого року.

“Очікується, що в другому півріччі темпи імпорту пшениці залишаться стабільними”, – заявили у ФАС. «Однак, оскільки значна кількість пшениці, що імпортується, переробляється і реекспортується у вигляді борошна і макаронних виробів через Суецький канал, існує ймовірність того, що попит на імпорт може знизитися, якщо поточна ситуація в Червоному морі збережеться».

За даними Світової організації торгівлі, постачання зерна все частіше відволікаються від Суецького каналу через напади на комерційні судна в Червоному морі і Аденській затоці з боку ополченців-хуситів, що підтримуються Іраном, що базуються в Ємені, за даними Світової організації торгівлі.

Прогноз експорту пшениці Туреччини на 2023-2024 роки був скоригований ФАС вищим до рекордних 8,75 млн тонн, частково на підставі очікувань того, що сильніший, ніж очікувалося, експорт борошна та макаронних виробів триватиме протягом усього року. Прогноз також враховує рішення турецького уряду тимчасово дозволити експорт твердої пшениці у відповідь надлишок пропозиції.

За перші шість місяців 2023-24 маркетингового року (червень-листопад) експорт пшеничного борошна склав 2,1 млн. тонн, що на 28% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Це зростання зумовлено переважно зростанням попиту з боку африканських країн. Тим часом експорт макаронних виробів за той же період зріс на 3% у річному обчисленні до 684 000 тонн.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!