Експерт назвав проблеми, що можуть виникнути через занадто раннє цвітіння ріпаку

Джерело:  SuperAgronom.com
ріпак

Цьогоріч у Європі цвітіння ріпаку розпочалось дуже рано (в Україні подекуди теж, — ред.), тому захист ріпаку в нинішньому сезоні не може бути звичайним. Наразі формується урожай, і помилки, особливо в захисті, ще можуть дорого коштувати.

Про це повідомляє Farmer.pl.

Зазначається, що під час цвітіння ріпаку спочатку розпускаються бруньки на головному пагоні, а потім на бічних. Якщо форму ріпаку відкоригували регуляторами, то тургор більш рівний і немає явного домінування головного пагона. Потім зміцнюються бічні пагони і суцвіття наступного ряду. Завдяки цьому сонячному світлу більше квіток, а потім і стручків, що важливо для ефективності фотосинтезу та рівномірного дозрівання, а отже і для врожаю.

Раннє цвітіння цьогорічного ріпаку дає можливість добре використовувати післязимову вологу. Останніми роками це було проблемою, і часто ріпак уже увійшов у фазу цвітіння зі значним дефіцитом води. Ґрунтова вологість не найгірша — навіть якщо її не вистачає у верхньому шарі ґрунту через тривалу відсутність опадів, глибше вона все одно є, чого мало б вистачити для стрижневого кореня рослини, який легко дотягується до води, наявної на метровій глибині.

Варто знати, що з фази цвітіння відбувається систематичне зменшення частки листкової біомаси в загальній біомасі. Після цвітіння асиміляційні функції значною мірою беруть на себе стебла та стручки. Починаючи з цвітіння, процес повторного використання азоту із зелених частин рослин до насіння стає все більш важливим. Тому регенераційні та адаптаційні здібності значною мірою залежатимуть від того, скільки азоту рослина засвоїла з біомаси.

«Один із основних критичних періодів у весняному розвитку ріпаку починається з початком цвітіння. У цій фазі паралельно відбуваються процеси формування врожаю. У цей період рослини починають скидати старе листя, і навіть якщо нове утворюється на нових рівнях, загальна асиміляційна поверхня листя зменшується, що призводить до зниження ефективності фотосинтезу. Отже, в рослині посилюється внутрішня конкуренція за асиміляти. Тим більше, що під час цвітіння утворюються нові органи, тобто бічні гілки, квіти, стручки та насіння, які мають «годуватися» листям, і мова йде не про підживлення, а про повторне використання азоту зі старих нижніх листків», — пояснює проф. Вітольд Щепаняк з UP у Познані.

Тобто якщо ріпак добре підживлений до цвітіння, тим більше він буде зав’язуватись і живитись вуглецем пізніше, якщо матиме добрий доступ до води. Хоча загалом це не так очевидно, адже в період цвітіння та формування стручків багато факторів впливає на формування кінцевих елементів структури врожаю. На цій стадії ріпак нарощує врожайність і знижує її, коли, наприклад, отримує сигнал, що не прогодує всі стручки.

Як відомо, ріпак цвіте порівнево і поступово. Коли на головному пагоні вже утворюються перші стручки, наступні квіткові бруньки тільки розвиваються і розпускаються на нижніх пагонах. Через те, що вони цвітуть пізніше і коротше, це призводить до меншої кількості прикріплених до них стручків і уповільнення їх розвитку. Тому, якщо, наприклад, буде втрачено найпродуктивніші квіткові бруньки головного пагона через пошкодження ріпаковим квіткоїдом, але при цьому ріпак має потужні бічні пагони та потенціал біомаси, то ще є шанс, що ці бічні пагони зміцніють і енергія піде на розвиток стручків. Схожий ефект мають і приморозки. Найчастіше через них опадають бруньки на головному пагоні, але якщо це відбувається на початку цвітіння і ріпак добре підгодований і має доступ до великої кількості води, він може адаптуватися до такої раптової ситуації.

Та все ж на цьому етапі ріпак чутливий до пошкодження шкідниками. Тому одне з найважливіших завдань агронома в цей період — захистити посіви від втрати врожаю, спричиненої шкідниками. Величезну загрозу становлять лускокрилі, зокрема галиця капустяна стручкова, які відкладають яйця в молоді стручки. Якщо велика частка стручків заселена, ріпак не має більших шансів компенсувати цю втрату іншим способом.

Також деякі виробники вже проводять фунгіцидні обробки для захисту ріпаку від склеротиніозу. Але через ранні терміни обробок може бути складно підтримувати високий рівень здоров’я рослин до збирання врожаю. Хіба що жнива ріпаку розпочнуться у червні. Багато хто вважає, що це цілком імовірний сценарій, зазначено в повідомленні.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!