Ціни на рис різко зросли через глобальну проблему

Джерело:  IDK
рис

З початку 2024 року ціни на рис в Індонезії зросли більш ніж на 16 відсотків порівняно з 2023-м. Про різке подорожчання основного продукту для азійського регіону через феномен погоди Ель-Ніньйо повідомляє Reuters.

Глобальні кліматичні проблеми спричинили дефіцит рису — через затримку з посадкою та відсутність дощів збирання врожаю затрималося на місяць. Нестача зерна склала 1,63 мільйона тонн у січні та 1,15 мільйона тонн у лютому. Через зростання цін уряду однієї з найбільш густонаселених країн довелося субсидувати ціни та обмежити продаж до 10 кілограмів на людину. Також влада надала додаткову імпортну квоту у розмірі 1,6 мільйона тонн рису понад 2 мільйони, затверджених раніше.

За словами опитаних Bloomberg інсайдерів, світові ціни на рис можуть продовжити зростати через рішення індійської влади продовжити дію експортного мита на пропарений рис. Термін дії цього заходу спливає 31 березня, але влада готова й надалі боротися таким чином із продовольчою інфляцією в країні.

Індія почала обмежувати продаж ключових сортів рису в липні 2023 року. Тоді уряд запровадив заборону експорту білого рису, крім сорту басматі. Вже в серпні ціни на рис в Азії зросли до 15-річного максимуму на тлі побоювань щодо зниження поставок. Так, тайський білий рис подорожчав до 648 доларів за тонну – це рекордний рівень із жовтня 2008 року.

Фермери Азії зіткнулися з неврожаєм рису через посуху здебільшого регіону, викликану кліматичним явищем Ель-Ніньо. Наприкінці липня біржові ціни на зерно в Азійсько-Тихоокеанському регіоні злетіли до трирічного максимуму. Вартість тайського білого рису підскочила до 572 доларів за тонну на тлі заборони влади Індії вивозити з країни всі види рису за винятком басматі.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!