Австралійські експортери спростували слух про зрив поставок пшениці до Китаю

Джерело:  Зерно Он-Лайн
пшеница

Китай не скасовував закупівлю 1 млн. тонн пшениці в Австралії, а лише знизив темпи закупівель, 20 березня повідомляє австралійське видання Grain Central.

У січні Австралія відвантажила до Китаю близько 1 млн. тонн пшениці. На березень намічено постачання ще 400 тис. тонн. Експортери констатують зниження темпів постачання, але кажуть, що договори залишаються чинними.

«Було дещо скасовано…, але цей тоннаж перепродано досить швидко. Розмови викликані незначними відстрочками та перебільшеннями з боку журналістів щодо скасування термінів постачання», — повідомило одне з джерел у галузі.

Урожай пшениці в сезоні 2023-2024, за оцінкою Асоціації зернової промисловості штату Західна Австралія, становитиме 7,65 млн. тонн. У рекордному сезоні 2022-2023 отримали 13,93 млн. тонн пшениці. При цьому пшениця в Західній Австралії має більший, ніж зазвичай, вміст білка.

“До кінця квітня в Західній Австралії залишиться пшениця тільки для Кореї, Японії та спільних підприємств у Південно-Східній Азії”, – зазначило джерело. Інше джерело в галузі повідомило, що Китай вирішує проблеми з вивезенням зерна з порту та труднощі з короткостроковим надлишком імпортної пшениці.

“Китай здійснив угоду в листопаді та грудні, коли ціна була на $70 за тонну вище, ніж зараз”, – повідомляє видання. Будучи найбільшим покупцем пшениці, Китай готовий платити неустойки за скасування угод і купувати зараз, коли ціни значно впали.

Міністерство сільського господарства США повідомило про відміну Китаєм 7 березня купівлі 130 тис. тонн м’якої озимої пшениці, а також зниження Китаєм імпорту пшениці в сезоні 2023-2024 на 1 млн тонн до 11 млн тонн від лютневих показників.

8 березня Мінсільгосп США повідомив про відміну поставок ще 110 тис. тонн до Китаю. Є повідомлення про відміну Китаєм закупівлі 500 тис. тонн пшениці в США, а також деяких постачань із Франції. Австралійські угоди виглядають так, наче їх перенесли на друге півріччя.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!