Аграрії Чернігівщини готуються до сівби

Джерело:  ЧЕЛАЙН
посівна сев

Невдовзі на Чернігівщині стартує весняна сівба. У зв’язку з повномасштабним вторгненням і щоденними обстрілами прикордоння кількість оброблених земель значно знизилася. Аграрії Чернігівщини, землі яких знаходяться поблизу кордону, торік під обстрілами обробляли свої ділянки, проте через небезпеку багато з них уже не виходили в поле.

Ми розпитали аграріїв Чернігівщини, що вони збираються сіяти цього року та коли розпочнеться посівна в 2024-му.

«Підприємство займається вирощуванням органічних культур, а саме: зерно, зернобобові, пшениця, просо, гречка, гірчиця, з бобових – люпин. Буває, що й такі нішеві культури, як льон, квасоля. Найстабільнішим є для нас люпин, певно, в цій сфері. Тому що він і стабільний за урожайністю, і стабільний за ціною», — Євген Мисник, голова ФГ «Золотий пармен», Короп

«Фермерське господарство переважно займається вирощуванням зернових, кукурудзи, інколи раз на сім років запускаємо соняшник. Трішки практикуємо сою», — Володимир Мусієнко, директор ФГ «ДЕМЕТРА-АГРО МС», Прилуки.

Наразі на Чернігівщині триває активна підготовка до посівної.

«Сьогодні наше підприємство вже провело підживлення озимих культур, це пшениця, жито та ріпак. І почали проводити закриття вологи. На це все вплинули погодні умови», — Андрій Стельмах, заступник директора з тваринництва ПСП «Пісківське»

«Зараз тільки закінчили збирання кукурудзи, проводимо ремонт, огляд техніки. В поле на обробіток площі ще не виходили», — Євген Мисник, голова ФГ «Золотий пармен», Короп

«Що стосується посівної кампанії, на сьогодні ми ще не почали. Вся техніка, яка буде задіяна під час посівної кампанії, готова, стоїть на лінійці готовності. І чекаємо погодних умов. Щоб нам почати сіяти, треба, щоб середньодобова температура трималась у межах 6-8 градусів «плюс», — Андрій Стельмах, заступник директора з тваринництва ПСП «Пісківське»

Зазвичай посівна на Чернігівщині розпочинається в другій половині березня або ж на початку квітня. Володимир Мусієнко, аграрій із Прилук, зазначає, що з наступного тижня його підприємство вже розпочне посівну ярої пшениці.

«На зиму цього року так склалося, що в обігу в нас відсіяно 6 га озимої пшениці. Ярий клин загалом у нас йтиме яра пшениця і соя. Польові роботи вже тиждень як розпочали – це закриття вологи, підготовка ґрунту під посів», — Володимир Мусієнко, директор ФГ «ДЕМЕТРА-АГРО МС», Прилуки

Наразі аграрії зазначають, що погодні умови сприятливі, аби вже в липні отримати гарний урожай.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!