Зернова криза: можливі обмеження ЄС не вплинуть суттєво на економіку України

Джерело:  AgroPortal.ua
ЕС

Збільшення обсягів експорту агропродукції через глибоководні порти має вичерпати скандал з українським зерном у деяких країнах Східної Європи.

Таку думку висловив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов у блозі на AgroTimes.

Він пояснив, що проблеми фактично виникли після початку повномасштабної війни, коли Україну позбавили можливості експортувати агропродукцію через порти Великої Одеси, й довелося використовувати логістичні шляхи суходолом. Хоча ринок ЄС не такий  вигідний та перспективний для української агропродукції, як ринок Азії.

«З огляду на те, що питання експорту української агропродукції до ЄС лежить не стільки в економічній, скільки у політичній площині напередодні виборів у багатьох країнах Європи й, зокрема, до Європарламенту, ймовірно, ми ще неодноразово побачимо різного роду та кольору заяви. Проте, думаю, що Європейська комісія ухвалить відповідне компромісне рішення, щоб знизити рівень напруги у країнах Співдружності. У будь-якому разі можливі обмеження не вплинуть суттєво на економіку України», — сказав Микола Горбачьов.

Водночас він вважає, що велике агровиробництво стане на заваді членства ЄС в Україні, а ось методи і способи вирощування потребуватимуть адаптації до європейських норм.

«Проте які норми й вимоги до використання добрив, пестицидів тощо будуть на той час, коли Україна приєднається до країн Співдружності, на жаль, не знає ніхто. Проте усе це буде потрібним у разі, якщо ми захочемо опанувати європейський ринок. Якщо ж ми будемо використовувати інші ринки, це не стане великою проблемою у наступні 20 років», — підсумував фахівець.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!