Збільшення виробництва та запасів пальмової олії поки не призвело до зниження цін, але це може статися у 2-му кварталі

Джерело:  GrainTrade
пальмова олія

Протягом тижня ф’ючерси на пальмову олію в Малайзії торгувалися на стабільному рівні, незважаючи на падіння цін на нафту та дані про збільшення виробництва та скорочення експорту, що призведе до збільшення запасів.

Вчора липневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa виросли на 0,6% до 3892 рінггитів/т або 828 $/т (+2,3% за тиждень) на тлі зростання цін на соєву та соняшникову олію, що може призвести до активізації експорту пальмової олії, особливо з огляду на скорочення запасів в Китаї та Індії.

За даними Ради з пальмової олії МРОС, її запаси в Малайзії у квітні виросли на 1,8% до 1,74 млн т вперше за 6 місяців, оскільки виробництво протягом січня-квітня збільшилося на 8,6%, а експорт – лише на 2%. За 1-20 травня виробництво виросло у порівнянні з відповідним періодом квітня, а експорт, за даними сюрвейєрів, скоротився на 8,3-9,6%.

Аналітики Reuters вважають, що ціни на пальмову олію можуть впасти до 3812-3832 рінггитів/т та навіть більше на тлі зменшення експорту, оскільки виробництво олії в Малайзії продовжить збільшуватися, особливо в період серпня – жовтня, коли почнеться збирання урожаю сої та соняшника.

Індонезія у 1-му кварталі також скоротила у порівнянні з аналогічним періодом 2023 р експорт пальмової олії на 12%.

Липневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора впали на 1,4% до 996 $/т (+1,6% за тиждень) на даних Національної асоціації переробників олійних (NOPA) про збільшення запасів олії у США з жовтня 2023 р по квітень 2024 р на 60% завдяки нарощуванню обсягів переробки.

За прогнозом USDA, у 2024/25 МР світове виробництво олійних культур (ріпаку, сої та соняшника) збільшиться на 26 млн т, а переробка – лише на 16 млн т, що призведе до надлишку пропозиції, особливо з огляду на нарощування виробництва пальмової олії в Малайзії та інших країнах – виробниках, де цьому сприяють гарні погодні умови.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!