Законопроєкти про повернення валюти агроекспортерами пройшли податковий комітет

Джерело:  AgroPortal.ua
доллар

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти у другому читанні проєкти законів №10168-2 та №10169-2 про повернення валютної виручки агроекспортерами.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram.

Він зазначив, що законопроєктами пропонується запровадити механізми, які мінімізують можливості для зловживань під час експорту аграрної продукції, що забезпечить більші валютні надходження до держави та позитивно впливатиме на стабільність національної валюти.

Проєктом N10168-2 надається право Кабміну запроваджувати режим експортного забезпечення щодо окремих видів товарів (переважно аграрна продукція за визначеними кодами УКТ ЗЕД), суть якого полягає у таких особливостях:

  • у разі запровадження Кабміном режиму експортного забезпечення встановлюється заборона експорту таких товарів суб’єктами ЗЕД, які не є платниками ПДВ;
  • забороняється експорт таких товарів за цінами нижчими, ніж мінімально допустимі експортні ціни (ціни визначатиме Мінагрополітики у порядку, визначеному Кабміном);
  • до вивезення таких товарів платник повинен зареєструвати податкову накладну за ставками:

а) 0% — платники, у яких обсяг неповерненої валютної виручки не перевищує 20% (порядок розрахунку такого показника визначатиме КМУ);

б) 14 або 20% (за ставкою для внутрішнього постачання відповідного товару) — всі інші платники. Такі платники отримають змогу відкоригувати ставку ПДВ на 0% винятково після отримання податковою від банку інформації про завершення розрахунків за відповідною експортною операцією.

Водночас перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram висловив сподівання, що «всі домовленості між комітетом, Мінфіном та бізнесом щодо критеріїв будуть дотримані».

«НАБУ ретельно придивиться до персонажів, які зараз в Одесі вирішили налагодити свою систему «ризик-менеджменту» з експорту зерна», — додав він.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!