Закон про повернення валютної виручки: на чому втрачатимуть аграрії

Джерело:  AgroPortal.ua
зерно grain planet планета

Імплементація норм, які передбачає законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів» (№10168-2), призведе до зниження доходності сільгоспвиробників.

Таку думку висловив доцент KSE Олег Нів’євський у Telegram.

Зазначимо, що, за даними на сайті парламенту, цей законопроєкт, який Верховна Рада України ухвалила 9 травня, відправлено на підпис Президенту.

Як передбачає Олег Нів’євський, уведення в дію цього документу збільшить транзакційни витрати.

«Виглядає збільшення мікроменеджменту під час експорту. Впевнений, що за більшого регулювання менше сірості/чорності не стане — навпаки… Відтак це буде збільшувати так звані транзакційні витрати експортерів. Це зменшуватиме ціни для сільгоспвиробників», — уточнює він.

Водночас депутати пропонують базою оподаткування для операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту зернових/олійних встановити договірну (контрактну) вартість таких товарів, але не менше, ніж середній показник міжнародних біржових котирувань, що склалися на такі товари на кожен 10 календарний день місяця.

«Абстрагуємось від того, як депутати будуть натягувати сову на глобус, але за фактом експортні ціни в Україні зараз не дотягують до «міжнародних біржових котирувань». Це важливо для двох наступних пунктів і фактично це знову мінус у доходності сільгоспвиробників», — додає Олег Нів’євський.

Так, за його інформацією, зменшиться відшкодування експортного ПДВ.

«У законопроєкті, якщо я правильно читаю, відшкодування експортного ПДВ буде відбуватись пропорційно до отриманої/зарахованої експортної виручки. Але ж експортна виручка буде рахуватись по «міжнародних біржових котируваннях», які вище за реальні контракти, — тому це знов мінус, експортний ПДВ не буде повною мірою відшкодовуватись, і це мінус дохідності сільгоспвиробників», — пояснює фахівець.

Також Нів’євський звернув увагу, що соняшник взагалі хочуть заборонити експортувати.

«У законопроєктів прямо забороняється відшкодовувати експортне ПДВ на товарі із 10-відсотковим експортним митом. А це, зокрема, і насіння соняшнику. Тобто зверху експортного мита з ціни по «міжнародних біржових котируваннях» буде ще і мито у вигляді невідшкодованого експортного ПДВ», — уточнив він.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!