Заблокований експорт «викине» частину аграріїв з ринку

Джерело:  AgroPortal.ua
поле

Через проблеми з експортом частина аграріїв наступного року не буде сіятись, і на ринку скоротиться пропозиція, але за три роки Україна вийде на ще більші обсяги виробництва і експорту зернових.

Таку думку висловив комерційний директор ТОВ «Баришівська зернова компанія» Таір Мусаєв під час онлайн-конференції «Ефективний елеватор в період воєнного стану».

«Якщо немає куди продати, де зберігати і немає куди везти зерно, то фермери просто не сіятимуться. Через два-три роки все налагодиться, але що робити сільгоспвиробникам у цей час? Вже в серпні перед аграріями постане запитання — що сіяти і чи сіяти взагалі?»

Аграрії сіють сою, щоб зменшити тоннаж для зберігання

За його словами, одним із рішень може бути зміна сівозміни. Багато аграріїв вже цього року пішли на менш інтенсивні культури з погляду врожайності.

«Ще одним рішенням для нарощення експорту може бути збільшення перевезень. Щоправда, з боку бізнесу не так легко налагодити нові точки переходу, оскільки не скрізь нас чекають, хіба що Констанца та Гданськ. Українське зерно має йти далі, воно не потрібне ЄС. Якщо говорити про Європу, то основний експорт зернових з України — це кукурудза в обсязі близько 11 млн т, із яких 9 млн т йшло на Нідерланди та Іспанію. До цих країн економічно просто невигідно постачати кукурудзу залізничним шляхом», — пояснює Таір Мусаєв.

Він додає, що як варіант — сільгоспвиробникам можна збільшувати потужності зберігання, але якщо на цей момент у підприємства немає проєкту, геології, геодезії, то будівництво елеватору займе багато часу. Тому про таке рішення аграрії можуть говорити вже на наступний сезон.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!