Євросоюз здає позиції щодо пшениці та робить ставку на овес

Джерело:  AgroXXI

У Євросоюзі та Великій Британії очікується падіння виробництва пшениці у 2024 році та зростання інтересу до вирощування продовольчого вівса, що підігрівається попитом та маркетинговими стратегіями, а також адаптацією технологій захисту пшениці до вівса та селекцією.

2023 року Росія стала другим за величиною виробником вівса у світі після Європейського Союзу з обсягом виробництва вівса близько 4,1 мільйона тонн. У Євросоюзі було вироблено 7,4 млн. тонн. У 2024 році в низці країн ЄС очікується збільшення площ під вівсом із запуском програм популяризації вівсяних продуктів харчування, оскільки навіть невелика зміна попиту на харчовий овес веде до збільшення цін, які на сьогодні для харчового вівса вищі порівняно з пшеницею.

COCERAL, європейська асоціація, що займається торгівлею сільськогосподарською продукцією та зерновою аналітикою, у своєму останньому прогнозі врожаю зернових у Європейському Союзі/Великобританії у 2024 році скоротила прогноз на 1 мільйон тонн до 295,5 млн тонн. Якщо цей сценарій буде реалізовано, то врожай зерна в ЄС/Великобританія все одно буде на 3,1 мільйона тонн вищим, ніж виробництво у 2023 році, повідомляє COCERAL.

Виробництво пшениці (без урахування твердої, тобто дуруму) прогнозується на рівні 134,1 млн тонн порівняно зі 139,4 млн тонн у грудневому прогнозі та порівняно зі 140 млн тонн минулого року, що на 4% менше, ніж торік року. Рекордні опади наприкінці минулого року мали серйозний вплив на посів озимих зернових (пшениця/озимий ячмінь) у північно-західній Європі (Франція, Німеччина, Великобританія, країни Балтії, Польща), тоді як виробництво в Іспанії суттєво збільшиться порівняно з 2023 р. роком.

Виробництво ячменю в ЄС-27+Великобританії у 2024 році тепер прогнозується на рівні 61,2 мільйона тонн порівняно з 58,6 мільйонами у попередньому прогнозі та 55,7 мільйонами, зібраними у 2023 році. У звіті наголошується, що виробництво ячменю у Данії, Фінляндії та Іспанії перевищить торішній загальний обсяг.

Попередній прогноз ЄС-27 з виробництва кукурудзи становить 64,3 мільйона тонн порівняно з прогнозом у 63,7 мільйона у грудні та 62,5 мільйона у 2023 році.

Урожай ріпаку в ЄС-27+Великобританії прогнозується на рівні 20,2 млн тонн, що практично не змінилося порівняно з попереднім прогнозом і нижчим від торішніх 21,3 млн тонн.

Також у Євросоюзі очікується значне збільшення площ під продовольчим вівсом, у гру дедалі активніше вступають аграрії країн Балтії, тоді як найбільший виробник вівса в ЄС – Польща – не збирається здавати позицій та націлюється на інтенсифікацію виробництва та підвищення врожайності. Починаючи з 1970-х років урожайність пшениці та вівса в країні почала відрізнятися. Селекціонери більше зосередилися на пшениці, ніж на вівсі, але обидві культури можуть отримати користь від тих самих технологій захисту рослин, добрив та землеробства. Таким чином, польські виробники вівса, які збирають приблизно 2,5 тонни з гектара, можуть досягти британських показників інтенсивної системи вирощування в 6 тонн/га.

Німеччина, яка чотирнадцять років тому домінувала в Європі з торгівлі вівсяною продукцією з 61 відсотком, зараз втратила значну частку ринку (частка країни знизилася приблизно до 41%), також може відновити свої позиції за рахунок селекційних напрацювань. Наприклад, компанія Nordsaat стоїть біля витоків німецької селекції вівса і займається цим вже понад сто років. На ділянках розмноження вирощується близько 80% озимого ячменю, озимої пшениці та тритикале та по 20% ярого ячменю та вівса. Кожне друге вівсяне поле у Німеччині та кожне п’яте у Європі вирощує матеріал Nordsaat.

Популяризація харчового вівса у Німеччині також має значення. Показовий приклад – запуск у берлінській мережі швидкого харчування Haferkater асортименту вівсяних каш із різними смаками, включаючи пікантні, з можливістю купити на винос. Хоча спочатку цю ідею Леандро Бургете, керуючого мережею, багато хто вважав «божевільний», практика довела протилежне, і сьогодні вівсяні каші мають великий попит і зростаючий інтерес.

Досвідом Німеччини вирішили скористатися в Нідерландах (де площі під вівсом раніше пережили скорочення) та група дослідників Факультету харчових технологій з Університету прикладних наук Ван Холла Ларенштейна розробила проект повернення вівса на голландські кухні та в громадське харчування.

Студенти, які вивчають харчові технології, вже розробили корисні для здоров’я мюслі, вівсяні коржики та вівсяні батончики. Крім того, що овес містить 15% білка, він також є важливим джерелом бета-глюканів. Ці волокна забезпечують важливий баланс рівня цукру на організмі людини. Крім того, бета-глюкани сприяють підтримці нормального рівня холестерину в крові. Наприклад, прийом не менше 3 г бета-глюканів на день з їжею вже дає позитивний ефект.

Популяризація харчового вівса допоможе у розширенні посівних площ під цією культурою в Нідерландах, забезпечення робочих місць. Крім іншого, в Нідерландах проводяться дослідження щодо впливу засобів захисту рослин на якість вівса та про те, що станеться, якщо їх взагалі більше не використовувати та вирощувати органічний преміальний овес для харчування.

Загалом, європейський ринок вівса налічує 42 переробні підприємства, для яких розробляються нові технології відповідно до потреб ринку, наприклад, для вівсяного молока або обробки органічного зерна вівса.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!