Єгипетська товарна біржа може стати новим каналом імпорту пшениці

Джерело:  Зерно Он-Лайн
котировки цена

За словами голови Єгипетської товарної біржі Ібрагіма Ашмаві, Єгипет зможе здійснювати закупівлю пшениці на світовому ринку через нещодавно запущені біржові торги. Крім того, біржовий механізм дозволить усунути перекручування внутрішніх цін на пшеницю, сказав він. Про це повідомляє агентство Reuters.

У зв’язку з тим, що цього року на світовий ринок вплинула війна Росії в Україні, Державне агентство із закупівлі продовольства Єгипту (GASC) змушене було шукати нові механізми імпорту пшениці.

Нещодавно GASC відмовилася від проведення традиційних міжнародних тендерів із закупівлі пшениці і почала купувати її безпосередньо у компаній-експортерів, оскільки вона шукає більш конкурентоспроможні пропозиції.

Наразі GASC може контрактувати також місцеву пшеницю у фермерів через біржу, заявив агентству Reuters заступник міністра постачання та голова Єгипетської товарної біржі Ібрагім Ашмаві.

“Якщо сьогодні GASC є продавцем (на біржі), завтра він може стати покупцем”, – сказав Ашмаві. – «У нього будуть різні канали».

GASC попросив експортерів зареєструватися на біржі до листопада, але трейдери заявили, що виникла плутанина щодо того, чи повинні це зробити постачальники або їх місцеві агенти.

На перших біржових торгах, що відбулися 27 жовтня, було виставлено 12 тис. т пшениці російського походження з резервів GASC за ціною 9750 єгипетських фунтів ($397) за тонну. Загалом, як зазначається у заяві міністерства постачання Єгипту, надійшло 28 запитів від підприємств приватного сектора на майже 20 т пшениці. Було укладено 18 дійсних контрактів.

Нова біржа призначена для роботи як спотовий ринок з цінами, які будуть визначатися попитом і пропозицією. На даний момент діє система «закритих торгів», коли учасники торгів подають пропозиції у запечатаному конверті, а GASC обирає найкращу з них.

Біржові торги були запущені після скарг приватних імпортерів і борошномелів Єгипту на те, що вони мають великі труднощі з оплатою сотень тисяч тонн пшениці, що застрягла в портах через нестачу валюти. Дефіцит доларів призвів до скорочення імпорту пшениці та різкого зростання цін на хліб та борошно.

«Ми гостро потребуємо біржі, щоб регулювати ринок. Ринок знаходиться не в найкращій формі, і існує безліч цінових спотворень», – сказав Ашмаві.

На біржі в Каїрі вже реєструвалися двісті компаній, у тому числі 36 борошномельних заводів. Уряд Єгипту також вивчає можливість біржової торгівлі ще десятьма товарами, включаючи рис, золото та сталь.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!