Якою була посівна на Сумщині в умовах війни

Джерело:  Суспільне
сев

Аграрії, попри воєнний стан, змогли провести посівну на Сумщині. Деякі сільгосппідприємства зазнали втрат серед техніки та персоналу. Попри це, їм вдалося засіяти 91% площ відповідно до минулого року. Детальніше про те, якою була весняна посівна 2022 року, — у матеріалі Суспільного.

Пан Сергій працює механізатором 10 років.

“Праця залишилася, яка й була. Важко в чому, що мастила й пальне здорожчали, а так, робота — та сама. У нас боїв дуже не було”, — говорить механізатор Сергій Мусієнко.

“Слава Богу, на теренах дослідних полів серйозної небезпеки не було. Так, як рашисти не мали можливості сюди зайти, тому і бід не наробили. Однак ми все одно, з перших днів війни механізаторами, співробітниками і лаборантами, перед тим, як працювати на полях, їх обстежували”, — каже науковець Микола Собко.

“Мали місце втрати безпосередньо сільгосппідприємства. Вони були пов’язані з руйнуванням матеріально-технічної бази. Постраждали окремі споруди, будівлі, техніка, що ускладнило проведення відповідного комплексу робіт. Були втрати персоналу, який працював на сільськогосподарському виробництві”, — розповів керівник департаменту АПК Сумської ОДА Олександр Маслак.

Наразі, за його словами, триває процедура оцінки завданих тих втрат.

“Вони — значні, але в окремих підприємтствах”, — зазначив він.

На запитання, скільки нещасних випадків на Сумщині було впродовж посівної відповідає: “Впродовж весняно-польових робіт сільське господарство зазнало втрат техніки, сільгоспмашин, руйнування матеріально-технічної бази, будівель і споруд окремих тваринницьких господарств, в межах 10 сільгосппідприємств. Також були травмовані окремі працівники, і загинули”.

Скільки саме працівників загинули, не зазначає. За його словами, ця інформація є службовою і не підлягає загальному розповсюдженню.

Цьогоріч на сумських полях основні культури зміняться, каже Олександр Маслак. Звичних соняшника та кукурудзи поменшає. Натомість аграрії засіяли поля гречкою, просом та зерном – вони простіші у догляді та важливіші для харчування.

“Аграрії Сумщини змогли провести весняно-посівну кампанію в оптимальні терміни і провести сівбу на площі понад 91% тієї площі, яка була засіяна і використовувалася для сільгоспкультур торік”, — зазначає посадовець.

Наразі аграрії Сумщини та посадовці проводять підготовчі процеси до збиральної кампанії.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!