Якою буде посівна на Сумщині в умовах війни?

Джерело:  Суспільне
посівна

Через повномасштабне вторгнення виникають проблеми й у сільському господарстві. Зокрема через замінування полів та брак фінансів, зазначили працівники аграрної сфери. Більше про посівну на Сумщині під час війни дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Для Едуарда Шапоренка наближається друга посівна в умовах повномасштабної війни. Втім, у сільському господарстві він не новачок. За його словами, приблизно 20 років працює механізатором і попри постійні повітряні тривоги, свій трудовий фронт залишати не збирається.

“Трудимось. Будемо трудитися. Що нам робити, іншого виходу немає”, – зазначив механізатор Едуард Шапоренко.

Фермерське господарство, де працює Едуард, має в обробітку 1300 гектарів землі. Підготовку до посівної вже завершує. Якщо минулий рік пройшли на запасах, сформованих до війни, то цього року доводиться суттєво економити, пояснив агроном Юрій Шаповалов.

“Затрати на вирощування сільськогосподарських культур зросли на 30%. Це і добрива й дизпаливо і ЗЗРи й насіння. До держави й влади багато питань: і по кредитуванню, що воно не досконале і з врегулювання механізму щодо бронювання працівників, залучених у сільському господарстві”, – розповів головний агроном фермерського господарства Юрій Шаповалов.

“Стало складно діставати запчастини, дуже великий термін їхньої доставки. Порівняно з минулим роком вони подорожчали на 30%”, – додав головний інженер фермерського господарства Ігор Поповський.

За словами керівника господарства Сергія Карпенка, брак обігових коштів, дорогі ресурси, проблема з логістикою – це те, з чим доводиться стикатися в роботі під час війни, однак складати руки фермери не збираються.

“Осінню ми провели великий обсяг робіт. Посіяли озимий ріпак на площі 82 гектари, озиму пшеницю -103 гектари, жито – 53 гектари посіяли”, – зазначив керівник фермерського господарства Сергій Карпенко.

Через замінування, не всі фермери Сумщини цього року зможуть засіяти поля, як стверджує керівник департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак.

“За даними головного управління ДСНС у Сумській області, значні площі сільськогосподарських угідь потребують обстеження. Спільно проводиться робота. Інформація доведена на загальнодержавний рівень для того, щоб були своєчасно виділені кошти з державного бюджету аби провести відповідні роботи по розмінуванню”, – пояснив Олександр Маслак.

За словами керівника профільного департаменту Сумської ОДА, озимою пшеницею засіяно 115 тисяч гектарів. У пріоритеті олійні культури: соняшник, соя та ріпак. Триває підживлення цих культур і підготовка до посівної кампанії, додав Олександр Маслак.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!