Внаслідок обстрілів згорів єдиний банк генетичних ресурсів рослин в Україні

Єдиний у країні генетичний банк рослин на базі Інституту рослинництва ім. Юр’єва НААН згорів унаслідок масованих обстрілів російської армії. У сховищах зберігалося понад 160 тис. сортів та гібридів сільськогосподарських рослин з усього світу.

Про це повідомив доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. Юр’єва НААН України Сергій Авраменко на youtube-каналі Український Агроном.

Сергій Авраменко відмітив, що цей банк був одним із найбільших у світі банків генетичних ресурсів рослин та єдиним в Україні.

«У випадку якоїсь природної катастрофи: буревію, торнадо, землетрусу, повені чи інших природних катаклізмів, світову колекцію генофонду сортів і гібридів рослин можна було б відновити для майбутніх поколінь. Насіння вчені зберігали у спеціальних сховищах у різних температурних умовах», — сказав Сергій Авраменко.

«Мені сумно говорити про те, що навіть під час фашистської окупації України німці не нищили цю колекцію та навіть берегли, розуміючи цінність цих ресурсів. Бо знали, що їхнім нащадкам це може знадобитися. Оскільки продовольча безпека будь-якої країни залежить від таких банків генетичних ресурсів», — наголосив Сергій Авраменко.

Ще однією функцією банку генетичних ресурсів рослин було покращення існуючих сортів рослин та створення нових на базі наявних зразків. Кожен селекціонер світу мав змогу замовити собі зразок для селекційної роботи.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!