Виробництво борошна в Україні: чи є світло в кінці тунелю?

мука flour
UkrAgroConsult

Автори статей:

Виробництво борошна скорочується з кожним роком – за перші 2 місяці 2021/22 МР було вироблено всього 305,6 тис. тонн, що на 17% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

За оцінками учасників ринку, насправді обсяги виробництва набагато вищі.

Експорт пшеничного борошна також скорочується – в 2020/21 МР було експортовано всього 127 тис. тонн, що є десятирічний мінімумом, відзначають аналітики УкрАгроКонсалт.

Тим часом, імпорт борошна в Україні зростає – починаючи з 2008 р сезонний імпорт не перевищував 8 тис. тонн, проте в минулому році було імпортовано 19 тис. тонн.

Попит на українське борошно з боку імпортерів нестабільний і з 2020 р демонструє тенденцію до скорочення. Наприклад, Китай, один із основних покупців попередніх сезонів, припинив закупівлі борошна з України з серпня 2020 г. За перші 3 місяці 2021/22 МР більшість основних імпортерів скоротили обсяги закупівель української борошна в порівнянні з минулим сезоном.

На падіння попиту також впливає зростання вартості доставки та сировини. Фрахт подорожчав через пандемію коронавирусу і затримками в китайських портах, а ціни продовольчої пшениці взагалі зараз знаходяться на історичному максимумі з 2012/13 МР.

Крім зростання ціни продовольчої пшениці, в 2021 року також скоротилася її частка в урожаї через вологішу погоду. Переробники навіть пропонували окремо визначити в Меморандумі експорт пшениці продовольчої якості, проте решта учасників не підтримали цю пропозицію.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалтAgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який поєднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я з доступом до історичних даних, а також інструментами обробки та завантаження інформації.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!