Війна забере життя понад 300 тисяч корів – асоціація

Джерело:  Forbes
війна Корови

Промислове поголів‘я великої рогатої худоби в Україні скоротиться на 8-10% у 2022 році – з 3,11 мільйона голів до 2,8 мільйона.

Про це пише Forbes з посиланням на оцінку Асоціації виробників молока.

Частина тварин загине через бойові дії, частина поголів’я через окупацію “випаде” з економіки України; в більш безпечних регіонах зростає собівартість, а ціни на молоко невисокі, через це господарства будуть скорочувати поголів’я, пояснює аналітикиня Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Втрати виробництва молока оцінюються в межах 19,5%. Причина – скорочення чисельності корів та об’ємів надоєного молока. Щоб повністю повернутись до довоєнних показників потрібно буде не менше пʼяти років та державна підтримка галузі, вважає експертка.

З початку вторгнення в окупації побувало десять українських областей. Тут було сконцентровано 43% всього промислового поголівʼя великої рогатої худоби, і вироблялось 42% всього валу молока, розповідає Лінецька.

Наприкінці квітня в окупації залишається близько 16% промислового поголівʼя корів.

Ферми, де були окупанти, мають різний рівень пошкодження, але більшість може відновлювати роботу, каже головний ветеринарний лікар Асоціації виробників молока Ігор Присяжнюк. За його словами вщент зруйновані чотири підприємства.

На одній з ферм снаряд прилетів у корівник, тварини або загинули, або розбіглися. На іншій фермі росіяни заради розваги розстрілювали корів.

“Прибрати трупи тварин іноді неможливо, – розповідає він. – Бо вони лежать на замінованих полях. Зараз Нацполіція та ДСНС допомагають з цим питанням”. Досі поміж коровʼячих туш, ходять живі тварини”.

Екологічної катастрофи не буде, запевняє Присяжнюк. Корови загинули не від хвороби і їх можна просто поховати.

Ферми, які фізично не постраждали, але призупиняли роботу, теж матимуть велике падіння продуктивності. Якщо корова не доїлася і перехворіла на мастит, то її потрібно лікувати майже рік і тоді можливо вона повернеться до продуктивності, пояснює Присяжнюк.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!