Відвантаження української кукурудзи в Китай продовжують скорочуватися

Автор:  Марина Маринич
UkrAgroConsult

Автори статей:

Марина Маринич
Аналітик зернового ринку

За вересень-липень з України було експортовано понад 23,4 млн т кукурудзи, що на 19% менше, ніж у минулому сезоні, але на 3% більше середнього п’ятирічного показника. Уже третій місяць поспіль ЄС закуповує більше української кукурудзи, ніж Китай, завдяки чому частка ЄС в структурі українського експорту кукурудзи зросла до 31%.

У структурі імпорту кукурудзи в ЄС Україна збільшила свою частку до 35% за підсумками першого місяця 2021/22 МР (в ЄС сезон починається з липня) за рахунок скорочення часток Канади, Сербії та інших. Згідно з даними Єврокомісії, в 2020/21 МР Україна стала основним постачальником кукурудзи в ЄС, її частка за липень-червень склала 43%.

Експорт навряд чи досягне зазначеного в Меморандумі ліміту в 24 млн т, і, хоча попит на українську кукурудзу старого врожаю вже відсутній, законтрактовані раніше обсяги все ще відвантажуються, тому УкрАгроКонсалт підвищує свою оцінку експорту в 2020/21 МР.

Збільшення експорту не матиме негативного впливу на рівень кінцевих запасів, оскільки фуражне споживання кукурудзи скоротилося через її дороговизну (ціна кукурудзи була вищою за ціну фуражної і продовольчої пшениці протягом останніх 4,5 місяців).

Ми очікуємо, що з початком збирання кукурудзи нового врожаю (який, за найскромнішими оцінками, перевищить минулорічний на 7 млн ​​т), ціна даної зернової культури на внутрішньому ринку повинна знизитися, що також має посилити тиск на ціни пшениці і ячменю, оскільки надходження нового зерна змусить українських фермерів прискорити продаж ранніх зернових. У той же час, з боку світового ринку продовжиться дія підвищувальних факторів (скорочення врожаю в Бразилії через посуху і морозів, погіршення стану посівів кукурудзи в США в порівнянні з торішнім через нестачу вологи).

Повна версія доступна на онлайн-платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який поєднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я з доступом до історичних даних, а також інструментами обробки та завантаження інформації.

Підключіть AgriSupp та підвищіть свою ефективність уже сьогодні!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!