Веревський придбав 134 тис. га землі у Кернел

Джерело:  Forbes
Кернел

Напередодні стало відомо, що Компанія «Кернел» вирішила продати частину своїх активів. Сума операції повинна становити близько $210 млн. Серед причин такого рішення називали задля зниження бізнес-ризиків завдані російською агресією.

Повідомляється, що Андрій Веревський викупає частину земельного банку у свого агрохолдингу «Кернел». Офіційна версія — щоб допомогти компанії обслуговувати борги. Але для інвесторів це не дуже добра новина.

Зазначається, що бенефіціар компанії отримає 134 тис. га ріллі з інфраструктурою, технікою та обіговими коштами. У «Кернел» пояснили, що невизначеність термінів відновлення експорту може призвести до скорочення земельного банку й таким чином знизити майбутні сільськогосподарські показники. В заяві зазначається, що агрохолдинг деякий час шукав інших інвесторів, але ніхто не проявив зацікавленість, тому інвестиційна компанія, контрольована Андрієм Веревським, погодилася виступити в якості інвестора «останньої надії».

«Веревський придбає корпоративні права, адже «Кернел» орендує землі. Тобто просто змінюється бенефіціар юридичних осіб. Веревський платить приблизно $1560 за га», — пояснює ексголова Держгеокадастру Денис Башлик.

За словами стратега фінансової компанії Finteum Андрія Нестерука, фактично Веревський викупає частину активів «Кернел»для себе. Це угода для репутації через конфлікт інтересів, але компанія пояснює це відсутністю вибору.

«Складно сказати, чого тут більше — доброї волі Веревського щодо порятунку компанії чи бажання скористатися ситуацією для того, щоб дешево купити собі активи. Він купує земельний банк у «Кернел», де в нього 39,16% акцій на компанію, де у нього, напевно, 100%. Він може як продати цей актив, так і будувати на цій землі окремий бізнес», — каже Андрій Нестерук.

На думку експерта, гроші від угоди допоможуть компанії обслуговувати борг, який 31 грудня складав $818 млн короткострокового боргу, $454 млн на рахунках та продукції на складах на $400–500 млн. У березні компанія попросила у банків відкласти погашення зобовʼязань на кінець вересня 2022 року.

«У «Кернел» не відповіли на уточнюючі запитання Forbes, зазначивши, що усі деталі висвітлені в релізі і наразі це вся доступна інформація», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, ‎CEO «‎Кернел»‎ Євген Осипов зауважив, що війна в Україні призведе до зниження експорту соняшникової олії на 40%.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!