Велика кількість пшениці витісняє імпортну кукурудзу і сою на ринку в Китаї

Джерело:  Feedlot
Китай

За словами виробників кормів та аналітиків, надлишок дешевої пшениці в Китаї замінює значні обсяги кукурудзи на його величезному ринку кормів для тварин, обмежуючи споживання як кукурудзи, так і соєвого борошна та потенційно знижуючи попит на імпорт.

Перехід Китаю з кукурудзи на пшеницю відбувається у невдалий час для Бразилії та Сполучених Штатів, провідних постачальників сої та кукурудзи найбільшому у світі покупцю обох культур.

Бразилія зібрала рекордний урожай сої цього року, але постачання до Китаю нині відстає від минулорічних показників. Тим часом Китай за останні тижні скасував понад 800 000 тонн замовлень на кукурудзу зі США, оскільки покупці очікують дешевших варіантів пізніше цього року.

“Найбільший вплив робить на кукурудзу, ціна не може відновитися. Звичайно, це вплине на імпорт”, – сказав Юань Сон, головний аналітик Juxing Agriculture Group.

Китай, найбільший у світі виробник пшениці, почав збирання того, що, як очікується, буде небувалим урожаєм цього місяця, але він також закупив рекордні обсяги пшениці з-за кордону, особливо з Австралії.

За даними китайської митниці, минулого місяця покупці заплатили в середньому 374 долари за тонну австралійської пшениці, що приблизно на 30 доларів менше, ніж за китайську пшеницю.

Загальний обсяг імпорту пшениці у розмірі 6 мільйонів тонн за перші чотири місяці – на 61% більше, ніж рік тому, – і внутрішній урожай, що наближається, призвели до зниження цін у Китаї на 15% за останні два місяці, що робить зерно більш дешевим варіантом, ніж кукурудза у багатьох областях.

Ф’ючерси на китайську кукурудзу впали на 11% за той же період, сказав аналітик Yuan, який опинився під тиском зростаючих запасів зерна.

“Якщо у Китаї немає дефіциту, то немає особливого стимулу для імпорту”, – додав він.

Світові ціни на кукурудзу впали до 18-місячного мінімуму на початку цього місяця, але останнім часом трохи відновилися.

Перехід на пшеницю почався на півдні, де пшениця збирається насамперед, але цього місяця поширився на північ Китаю, і, ймовірно, буде основним інгредієнтом корму до кінця літа.

“У першій половині квітня ми використовували пшеницю тільки в провінції Хубей та на півдні провінції Хенань, а з цього тижня всі комбікормові заводи в Шаньдуні, Хенані, Хебеї та провінції Хубей використовують більше пшениці”, – сказав Ян Кортенбах, технічний менеджер великого виробника м’яса птиці та кормів Wellhope Foods Co Ltd, на початку травня.

За словами Юаня, деякі компанії замінюють половину кукурудзи, яку вони зазвичай використовують у кормах, на пшеницю, особливо у регіоні Північного Китаю.

Ціни у провідній провінції з вирощування пшениці Хенань впали до 2820 юанів за тонну на початку квітня, що дешевше, ніж кукурудза в тому ж регіоні, і далі падають.

На думку виробників кормів, більш високе споживання пшениці також призведе до зниження споживання соєвого борошна. У пшениці вміст білка вищий, ніж у кукурудзі, що знижує потребу в багатому білкому соєвому компоненті в кормах.

“Збільшення споживання пшениці, напевно, приведе до дедалі більшого зниження споживання соєвого борошна”, – сказав Чжоу Гуйлянь, президент інституту досліджень кормів провідного виробника кормів New Hope Liuhe, відмовившись оцінити масштаби впливу.

Ціни на соєве борошно у найбільших світових споживачів нещодавно зросли через зниження запасів, і виробники кормів прагнуть скоротити витрати, скорочуючи споживання цього інгредієнта.

Споживання соєвого борошна може скоротитися приблизно на 5%, сказав менеджер із закупівлі соєвого борошна іншого великого виробника комбікормів, що знизить рентабельність китайських дробарок і обмежить їх апетит до імпорту.

Світові ціни на сою також знаходяться на найнижчому рівні з кінця 2021 року на добре забезпеченому ринку.

“Щойно пшениця закінчиться, попит на соєве борошно трохи відновиться. Але, схоже, запасів пшениці достатньо, ми можемо використати її ще кілька місяців”, – додав покупець соєвого борошна, який відмовився назвати своє ім’я, оскільки він не уповноважений спілкуватися зі ЗМІ.

Нові партії пшениці перебувають у дорозі з Австралії, при цьому загальна кількість прибулих із усіх джерел вперше цього року перевищить 10 мільйонів тонн, повідомили два трейдери, знайомі з планами закупівель у Китаї.

Нещодавнє падіння цін на китайську пшеницю в найближчі кілька місяців обмежить закупівлі в Австралії, сказав Нік Орсіч, віце-президент із сільського господарства APAC брокерської компанії StoneX Group.

Трейдери, однак, кажуть, що вони все ще отримують нові запити.

“Ми не бачимо жодного уповільнення закупівель”, – сказав сінгапурський трейдер міжнародної фірми.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!