В ЄС криміналізували порушення та обхід санкцій

Джерело:  Цензор.НЕТ
стоп

Торгівля підсанкційними товарами буде вважатися кримінальним злочином в усіх країнах Євросоюзу. Максимальна санкція – п’ять років тюрми. Відповідну директиву затвердила Рада ЄС.

Тепер всі країни Євросоюзу мають визнати торгівлю підсанкційними товарами та сприяння в обході заборони на в’їзд на свою територію підсанкційним особам кримінальним злочином. Також каратимуть за підбурення до такого правопорушення або посібництво у його вчиненні.

Коли директива набере чинності, за порушення буде встановлене однакове покарання – позбавлення волі до 5 років, якщо йдеться про діяння стосуються активів на суму в понад 100 тис. євро. Для компаній передбачені різні заходи, включно з монетарними й немонетарними (наприклад, скасування дозволів, позбавлення права на пільги, ліквідація в судовому порядку, штрафи тощо).

Що буде вважатися порушенням санкцій?

  • надання коштів чи економічних ресурсів у розпорядження чи на користь підсанкційної особи, організації;
  • нездатність заморозити гроші чи економічні ресурси підсанкційної особи, організації;
  • надання підсанкційній особі дозволу на в’їзд чи проїзд транзитом;
  • торгівля товарами чи послугами, імпорт, експорт, продаж, купівля, передання, транзит чи перевезення яких заборонене або обмежене санкціями, а також надання брокерських чи інших послуг, що стосуються таких товарів;
  • надання фінансових послуг чи виконання фінансової діяльності, яка заборонена чи обмежена санкціями;
  • інші способи обходу санкційного режиму (наприклад, шляхом приховування бенефіціарів).

Директива набере чинності через 20 днів після публікації в Офіційному журналі Євросоюзу. Країни-члени матимуть 12 місяців на те, щоб імплементувати її положення у національне законодавство. 

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!