В українських ґрунтах зменшуються запаси продуктивної вологи

Джерело:  GrowHow
ґрунт

Упродовж другої декади травня на українських полях відбувалося зменшення запасів продуктивної вологи у ґрунті під усіма культурами. Про це стало відомо з декадного звіту Укргідрометцентру.

Така ситуація склалась внаслідок відсутності ефективних опадів одночасно з максимальним споживанням вологи рослинами ранніх культур. Запаси продуктивної вологи найбільше знизилися у верхніх шарах.

Відсутність достатньої кількості вологи обумовлювала затримку утворення сходів ярих культур та пізніх теплолюбних культур. Також такі умови є малосприятливими для початкової вегетації технічних культур, які вже утворили сходи.

Експерти оцінили, що достатні вологозапаси перебувають на глибині від 20 см і нижче. Проте використати їх можуть лише озимі та ранні ярі зернові культури, у яких достатньо розвинута коренева система.

Попри це, у цілому агрометеорологічні умови у другій декаді травня залишалися цілком сприятливими для росту і розвитку озимих зернових культур. Вони інтенсивно росли та формували колос.

Підвищення температури повітря у другій декаді травня сприяло активному росту і розвитку ранніх ярих культур раннього терміну посіву, у яких достатньо розвинута коренева система. Для посівів пізніх строків сівби, через недостатнє зволоження та високі температури, може відбуватися прискорення фазового розвитку та скорочення вегетаційного періоду.

Також погодні умови були цілком сприятливими для плодових та винограду. У таких насадженнях розпочалося формування плодів. Водночас погода сприяла також прояву грибкових захворювань (зокрема борошнистої роси) та розвитку шкідників.

Синоптики прогнозують перебудову атмосферних процесів на циклонічний характер у найближчий тиждень. На всій території України варто очікувати помірних грозових дощів, а температурний фон суттєво не зміниться.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!