В Україні очікується підвищення цін на хліб

Джерело:  Landlord
хліб

В Україні очікується підвищення цін на хліб. Воно пов’язане з відключеннями електроенергії, що впливає на умови виробництва та зберігання продукції.

Про це у Сніданку з 1+1 розповів економіст Олег Пендзин.

Економіст Олег Пендзин повідомив про наявність усіх передумов для зростання вартості хліба. Він зазначив, що зараз більшість заводів з виробництва хліба працюють на газі, але автоматика залежить від електрики. Великі виробники мають дизельні генератори безперервної дії. Однак затрати на вартість кіловат-години буде набагато вищою, ніж при використанні електроенергії, що проходить звичайною мережею. Це впливає на реальну собівартість хліба.

Експерт вважає, що панікувати все ж таки не варто. Він висловив упевненість, що підіймати ціни значно ніхто не буде. Причина – у падінні реальних доходів українців – на 25%. Пендзин припустив, що хліб може подорожчати максимум на 7-8%.

При цьому випічка подорожчає у рази, оскільки виробники можуть утримувати вартість соціальних сортів хліба та уникнути дефіциту.

“Витрати, які зростатимуть у хлібзаводах, перекладатимуться насамперед на преміум випічку, торти, печиво”, – зазначив аналітик.

Нагадаємо, повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.

Ціна на хліб у Європейському Союзі в серпні зросла майже на 20%, оскільки вторгнення рф в Україну, яка є основним експортером зерна та добрив, продовжувало підривати світові ринки та прискорювало загальну інфляцію.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!