В Україні цьогоріч будуть проблеми з насіннєвою картоплею

Джерело:  AgroPortal.ua
картопля

Якісного насіннєвого матеріалу в сезоні-2024 для забезпечення потреб промислового сектору недостатньо. Таку думку висловив віцепрезидент Української асоціації виробників картоплі (УАВК), засновник і генеральний директор СТОВ «Десна» Микола Пономаренко.

«Ті кілька господарств, зокрема «Десна», які виробляють високоякісну першу репродукцію, не можуть забезпечити ринок промислового виробництва товарної картоплі через загальну низьку рентабельність всієї галузі картоплярства. Не може окремо існувати товарна картопля зі злиденними цінами на якісне насінництво. Все повинно бути в балансі. В іншому випадку загубимо все, що будували останні 10-15 років», — вважає він.

Микола Пономаренко зазначив, що 2022 року насінницькі господарства, що розташовані здебільшого на Чернігівщині та Київщині, опинилися в окупації. 2023 року насіннєві господарства зменшили виробництво через заміновані поля. Крім того, у роки війни господарства різко скоротили закупівлю еліти та супереліти за кордоном.

«2024 року ми замовили Європі 280 т, але зможемо отримати 80 т. А чи зможемо своєчасно завезти до посівної на Чернігівщину через блокаду україно-польського кордону? Питання риторичне», — додав віцепрезидент УАВК.

І зазначив, що Євросоюз 2024 року не має для України насіння. Санкційні обмеження на експорт до росії та білорусі, які були найбільшими споживачами цієї продукції, змусили селекційні компанії Європи скоротити площі. До цього додалося впровадження «зеленого курсу» і скорочення використання пестицидів, а також переорієнтація на картоплю фрі під час пандемії коронавірусу.

«Усі ці фактори проявилися у виробництві насіння в Європі в восени 2023 року і дадуться взнаки на врожаї цьогоріч як у ЄС, так і в Україні», — зазначив Микола Пономаренко.

Водночас німецькі селекційні компанії, які завжди відпускали Україні насіння за 30% передоплати, з початком війни працюють винятково за 100% передоплати через острах воєнних ризиків.

«22 зареєстрованих насіннєвих компанії не надали державі достовірної інформації про кількість вирощеного насіння. Якщо співвіднести, скільки виростило СТОВ «Десна» та решта насінницьких господарств, на повірку виходить, що в межах 37 тис. т, яких вистачить, щоб засадити трохи більше 11 тис. га. А внутрішня потреба для того, щоб прогодувати хоча б міське населення країни впродовж зими, — 1,5 млн т. Їх аж ніяк не виростити на 11 тис. га з 37 тис. т за середньої врожайності 35 т/га», — пояснив фахівець, зазначивши, що садитимуть цьогоріч продовольчу картоплю, а не насіннєву.

Микола Пономаренко вважає, що до вирішення питання має долучитися держава.

«Насамперед потрібен «зелений коридор» на україно-польському кордоні, щоб ми змогли завезти насіння. Не завадило б додати картоплю в число пріоритетних для імпорту продуктів», — вважає він.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!