В Угорщині відкрили мультимодальний термінал біля кордону з Україною

Джерело:  Rail.insider
зерновий термінал

У вівторок, 18 жовтня, в угорському місті Фенешлітке, що неподалік українського кордону, урочисто відкрили мультимодальний термінал East-West Gate. Передбачається, що він також займатиметься перевалкою зерна. Про це повідомляє угорське видання szon.hu.

«Метою було побудувати логістичний термінал у цьому регіоні та повернути цю територію на логістичну карту континенту. У Європі залізниця відіграватиме дедалі важливішу роль саме тому, що вона є стійкою та відповідає кліматичним цілям ЄС. Я хотів би зайняти якомога більшу частку європейської логістики», – заявив генеральний директор East-West Gate Intermodal Zrt. Янош Талосі.

На церемонії був присутній міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сіярто. Він зазначив, що вартість будівництва терміналу становила 40 млрд форинтів (приблизно 97 млн євро). Загалом тут працюватиме близько 500 чоловік. Серед новітніх технологій у терміналі використовується зв’язок 5G.

Він додав, що сподівається на реалізацію задуманих в мирний час цілей, але через війну інвестиції тепер розширені новою, короткостроковою метою, а саме експортом українського зерна.

«Якщо українське зерно не вивезти з країни, то в менш розвинених країнах світу може виникнути продовольча криза. Потрібні нові транспортні маршрути. Термінал може відіграти величезну роль у забезпеченні надходження українського зерна до портів Північної Адріатики», – підкреслив міністр.

Передбачається, що термінал East-West Gate зможе обробляти до мільйона TEU. Особливістю є наявність колій двох стандартів – 1520 мм та 1435 мм.

Будівництво терміналу здійснено в стислі терміни. Роботи стартували на початку 2021 року, а в дослідну експлуатацію об’єкт зданий в березні 2022-го.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!