В регіонах вирощування зерна пройдуть сприятливі опади, що знизять вплив погодних чинників на ціни

Джерело:  GrainTrade

Найближчими днями в основних країнах – експортерах зерна пройдуть потужні дощі, які знизять вплив погодних чинників на ціни.

На Середній Захід США холодний фронт принесе рясні опади, які уповільнять посівні роботи. Проте наприкінці наступного тижня температура підвищиться, і умови для сівби покращаться.

На Центральні та Південні Рівнини США також насувається фронт з опадами у вигляді дощу та снігу, але на південному заході регіону опади будуть мінімальними, а сильний вітер виснажуватиме запаси ґрунтової вологи.

В Бразилії дощі покращують стан посівів кукурудзи другого урожаю. Наступного тижня дощі перемістяться з центру країни в бік Аргентини, що знизить дефіцит вологи в південних регіонах. Сівба кукурудзи другого урожаю майже завершена, хоча й з невеликим запізненням, тому дуже важливою буде погода у квітні та травні, коли кількість опадів традиційно найнижча.

В Аргентині кількість опадів збільшується, проте вони вже не покращать стан знищених посухою посівів сої та кукурудзи, хоча й зупинять подальше зниження прогнозів урожаю. Місцеві біржі вже два тижні не змінюють свої оцінки виробництва сої та кукурудзи. Збирання сої прискорюється, і показники урожайності підтверджують песимістичні прогнози експертів.

На більшій частині Європи ідуть дощі, особливо в Італії та Іспанії, де останніми місяцями відчувався дефіцит вологи. Після теплого початку березня наприкінці місяця температури знизяться, подекуди ранкові приморозки можуть пошкодити ранні сходи та уповільнити розвиток посівів зернових.

У Чорноморському регіоні наступного тижня пройдуть зливи, проте в Україні низькі температури уповільнять розвиток посівів озимини та затримають сівбу ярих культур. Але загалом погода буде сприятливою для вирощування.

Мінагрополітики прогнозує, що внаслідок значного зменшення площ сівби валовий збір зернових та зернобобових культур у 2023 р складе 44,3 млн т у порівнянні з 53,1 млн т у 2022 р. Водночас площі сівби цукрових буряків та олійних культур збільшаться. Завдяки цьому валовий збір олійних культур виросте з 18,2 млн т у 2022 р до 19,2 млн т у 2023 р, зокрема соняшника – до 11,5 млн т, а ріпаку – до 3,8 млн т.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!