УЗ заручилася підтримкою залізниць Європи щодо експортних перевезень — голова правління “Укрзалізниці”

Джерело:  Суспільне
РЖД

Україна змогла заручитися логістичною підтримкою з боку країн Європи завдяки підписанню відповідної декларації на офіційному заході у Відні.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповів голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін.

“9 липня відбувся щорічний з’їзд голів правління всіх залізниць Європи у Відні. Там підписали так звану Віденську декларацію, згідно з якою європейські залізниці, по-перше, засуджують російське вторгнення, російську війну, а, по-друге, вони обіцяють підтримувати і допомагати Україні вивозити на експорт наш продукт”, — розповів посадовець.

За його словами, для України вкрай важливо мати доступ до європейської залізничної інфраструктури.

“Для того, щоб вивозити більше, нам потрібні і прикордонні термінали, і рухомий склад на вузькій колії, і потужності в портах наших сусідніх країн. Наші сусідні залізниці нам вже у цьому допомагають і будуть допомагати ще більше”, — зазначив він.

Камишін додав, що нині на логістичному фронті Україна проводить дуже потужну роботу.

“Зернова логістика, яку будувала країна 15 років — це і морські портові потужності, і залізничні — зараз перебудовуються за чотири місяці на західні коридори. Важко за 4 місяці замістити те, що будувалося 15 років. Україна показала, що українська зернова логістика була доволі ефективною навіть у світовому масштабі. Тому що вивозити 5-7 мільйонів тонн зерна на місяць ми могли своїми потужностями”, — пояснив голова правління УЗ.

Посадовець зауважив, що нині Україна не може замістити ці потужності через європейські канали.

“Але я бачу готовність в наших європейських партнерів допомогти. Ми йтимемо до того, щоб збільшувати щомісяця вивезення нашої продукції. Вагонів, локомотивів, людей вистачає. В сезон нам не вистачатиме зерновозів. Але щороку в сезон збору врожаю зерновозів не вистачає”, — додав він.

За словами Камишіна, однією з задач України є створення прикордонних переходів для переходу залізничного рухомого складу зі широкої колії на вузьку.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!