Україна націлена на розширення експорту аграрної продукції до Африки

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Африка
UkrAgroConsult

До 2022 року у України було незначне дипломатичне представництво в Африці, лише 10 посольств, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на The Indian Express.

Зараз Україна намагається зробити більш ширші дипломатичні кроки в Африці. Нещодавно було відкрито 6 нових посольств, у тому числі в Руанді, Ботсвані та Мозамбіку, і планується відкрити ще 4.

«Україна усвідомила, що Африка дуже, дуже важлива, коли йдеться про формування сильної позиції в ООН, зокрема в Генеральній Асамблеї, тому що Африка є найбільшим блоком голосів на будь-якому континенті. Ці дипломатичні місії потрібні Україні, щоб формалізувати відносини з африканськими країнами та продовжувати підтримувати контакти на високому рівні з африканськими країнами», – заявив Овігве Егуегу, нігерійський політичний аналітик міжнародної консалтингової компанії Development Reimagined.

Однією із причин дипломатичних зусиль України є протидія значному впливу росії на африканському континенті, заявив журналіст і зовнішньополітичний аналітик Пітер Фабріціус, консультант Інституту досліджень безпеки, африканського мозкового центру.

Ще один спосіб, за рахунок якого Україна прагне здобути вплив в Африці, – це продовольча дипломатія.

До війни Україна була другим за величиною експортером кукурудзи в Африку та третім експортером пшениці, що робило її життєво важливою для продовольчої безпеки на континенті.

Україна почала надавати безкоштовне зерно в рамках програми «Grain from Ukraine», започаткованої в листопаді 2022 року.

Наразі в охоплений війною Судан надійшло 2 партії борошна загальною кількістю понад 21 тис. тонн, вимеленого з української пшениці. Україна також передала пшеницю Нігерії, Ефіопії, Кенії та Сомалі. Це незважаючи на те, що Україні довелося використовувати альтернативний шлях для експорту свого зерна після того, як росія в середині 2023 року вийшла з Чорноморської зернової угоди, яка дозволяла українським кораблям експортувати пшеницю та кукурудзу швидшим чорноморським шляхом.

У подібному ключі росія почала безкоштовно постачати зерно до Африки в листопаді 2023 року в рамках обіцянки забезпечити 6 країн, включаючи Буркіна-Фасо та Малі, до 50 тис. тонн.

Україна зацікавлена і надалі продовжувати розвивати дипломатичні та інші види відносин, в тому числі і сільськогосподарські, з країнами Африки. Постачання сільськогосподарської продукції на африканський континент залишатиметься пріоритетним напрямком зовнішньоекономічної діяльності. Постачання української агропродукції до Африки є складовою її продовольчої безпеки.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!