УкрАгроКонсалт оновлює баланс зерна 2023/24 МР

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Украина
UkrAgroConsult

Автори статей:

Через блокаду морпортів на початку сезону Україна не змогла наповну реалізувати свій експортний потенціал, тому місячні обсяги відвантажень у другій половині сезону зберігаються на рівні, вищому за середній п’ятирічний, як для цього періоду.

Основним покупцем української пшениці є Туреччина (з часткою в 20%), яка виступила головним координатором «зернової угоди». На другому та відповідно четвертому місцях – Румунія (16%) та Польща (7%), які активно виступають проти безконтрольного імпорту українського зерна.

Щомісячні обсяги експорту ячменю демонструють схожу динаміку, що й пшениці, але експортний потенціал в поточному сезоні суттєво зменшився через скорочення врожаю. Китай – основний покупець українського ячменю в попередніх сезонах – опустився на четверту сходинку в списку ТОП-імпортерів. Туреччина та Іспанія продовжили активно закуповувати ячмінь з України, вони мають однакові частки в українському імпорті – 21%. Основним напрямком у 2022/23 МР стала Румунія, але згідно з даними Євростату лише 16% імпорту ячменю з України в першій половині сезону залишилось в країні, все інше – було транзитом відправлено в треті країни.

На тлі стабільно високого зовнішнього попиту УкрАгроКонсалт підвищує свою оцінку експорту пшениці та ячменю в 2022/23 МР за рахунок переоцінки виробництва в бік збільшення.

Експорт кукурудзи складає приблизно 55% від загального експорту зерна з України. Китай поступово нарощував темпи імпорту кукурудзи з України, але вже у грудні вони імпортували більше 800 тис. т і з тих пір вони щомісяця вивозять подібні обсяги, що дозволило їм вийти на перше місце серед основних покупців української кукурудзи. На другому місці ми знову бачимо Румунію, але нагадаємо, що основна частка імпортованого зерна проходить через територію Румунії транзитом (через порт Константа), оскільки цільовими ринками для українського зерна залишаються країни Азії та Африки.

За даними Укргідрометцентру, станом на кінець березня на більшості площ озимі зернові культури перебували у гарному та відмінному стані, відсоток пошкоджених рослин не перевищує 3-5%. Наприкінці третьої декади березня озимі культури перебували у фазах кущіння, утворення вузлових коренів, 3-го листка, а на окремих площах північних областей – сходів. Рівень температури верхнього шару ґрунту складає +7…+10 °С, що дозволяє вчасно сіяти всі ранні зернові культури. Продовжується сівба ярого ячменю та пшениці, на ранніх посівах відзначалося проростання зерна та сходів.

В березні випало опадів, на 14% більше норми, завдяки чому на більшості територій сформувались достатні (місцями навіть надлишкові) запаси вологи, що разом з наближенням підвищення температури може стати передумовою хорошого майбутнього врожаю зерна. Крім того, ціни добрив в Україні скорочуються вже протягом п’яти місяців поспіль, тобто відставання від нормального рівня врожайності може виявитись меншим, за попередні очікування.

УкрАгроКонсалт підвищує свою оцінку врожайності пшениці та ячменю в 2023/24 МР.

Повна версія статті доступна передплатникам аналітичного звіту «AgriPriceMentor» від УкрАгроКонсалт.

Ви можете отримати зразок звіту та оформити передплату тут.

Будьте впевнені у своїй бізнес-стратегії з професійною аналітикою та прогнозами агроринку України та Чорноморського регіону.

Подальший розвиток чорноморського та світового ринку зернових та олійних культур буде обговорюватися аналітиками УкрАгроКонсалт та провідними операторами агробізнесу на міжнародній агро події EURO GRAIN HUB Exchange & Forum 26-28 квітня в Бухаресті, Румунія.  Приєднуйтесь до ключових гравців зернового ринку Чорноморського регіону, Центральної та Східної Європи і Балкан, які забезпечують глобальний ланцюг постачання агро продукції.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!