У ВР зареєстрували законопроект, що звільняє від оподаткування спецобладнання для зберігання зернових на полях

Джерело:  LB.ua
рукава

Народні депутати зареєстрували у парламенті законопроект № 7548, який звільняє від оподаткування ввізним митом імпорт мішків та рукавів, а також спецобладнання для зберігання зернових прямо на полях. Це шанс врятувати врожай в умовах заблокованих портів та переповнених сховищ.

Про це повідомив автор законопроекту та голова Комітету аграрної та земельної політики Верховної Ради Олександр Гайду на офіційній сторінці парламенту.

“Зберегти цьогорічний урожай – наше першочергове завдання”, – наголосив він у повідомленні.

“Через збройну агресію РФ в Україні постала проблема забезпечення належного зберігання зерна через неможливість відправляти його на експорт морськими портами з одночасним виникненням дефіциту місць для зберігання агропродукції. Багато елеваторів було знищено, а наявні зараз не були розраховані на такий обсяг зберігання, оскільки раніше більшість урожаю одразу їхала на експорт і лише частина була на зберіганні і реалізовувалась поступово протягом року”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

За словами Гайду, в Україні вже зібрали і намолотили понад 1 млн тонн врожаю. Очікуваний прогноз – близько 50 млн тонн. Однак темпи експорту минулорічного врожаю низькі – близько 2,2 млн тонн за червень. Це означає, що потужностей працюючих елеваторів не вистачить, аби зберегти збіжжя минулого і цього років.

“На жаль, частина аграріїв вже продає зібране нижче собівартості. Деякі навіть не знають, чи збирати взагалі. Це не вихід із ситуації, а удар по кожному господарству, продбезпеці держави та всього світу. Якщо ми зараз не активізуємося, а експортні шляхи не розширяться, у жовтні наші елеватори переповняться, аграрії розпродадуть урожай за безцінь, не зможуть виплачувати орендну плату і зрештою відмовляться сіяти наступного року. Аби цього не сталося, маємо сьогодні створити всі умови, аби зберегти врожай і підтримати наших аграріїв. Пільгові умови для закупівлі рукавів – один з таких способів”, – зазначив автор законопроекту.

За його словами, експерти оцінюють потребу України в 80 тисячах таких рукавів. Звільнення від ввізного мита здешевить їхню вартість та пришвидшить процедуру закупівлі.

Мова йде про тимчасові засоби зберігання зернових – поліетиленові мішки та рукави, в яких можна зберігати до 200 тонн зернових на полях після збору, а також тимчасові силоси та машини, що призначені для їхнього завантаження і розвантаження.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!