У сезоні 2022-2023 років, як і раніше, очікується скорочення обсягу виробництва зернових

Джерело:  Feedlot
сбор урожая жнива

Незважаючи на покращення перспектив світових поставок зернових з грудня, все ж таки очікується їх скорочення в 2022-2023

Поточний прогноз ФАО щодо обсягу виробництва зернових у 2022 році у світі було цього місяця переглянуто у бік збільшення на 8,3 млн тонн (0,3 відсотка) і на даний час становить 2765 млн тонн, що все ще на 1,7 відсотка нижче рівня минулого року Основний обсяг приросту припав на частку пшениці: в результаті перегляду у бік підвищення обсягів виробництва в Австралії та Російській Федерації прогноз світового виробництва пшениці в 2022 році тепер становить 794 млн тонн, що може стати новим рекордним рівнем. Світове виробництво фуражного зерна в 2022 році оцінюється в 1459 млн тонн, що дещо нижче за грудневий прогноз і на 3,3 відсотка нижче за рівень 2021 року. Таке зниження обумовлено зниженням оцінок обсягу виробництва кукурудзи в Європейському союзі, Сполучених Штатах Америки та Російської Федерації на тлі перегляду у бік підвищення даних щодо врожаю в Китаї. Прогноз щодо обсягу виробництва ячменю у світі був трохи підвищений з урахуванням поліпшення видів на врожай в Австралії, тоді як прогноз щодо обсягу виробництва сорго у світі порівняно з грудневим рівнем не змінився. Щодо рису, то оцінки, опубліковані офіційними органами Китаю в грудні, вказують на зниження посівних площ порівняно з попередніми прогнозами ФАО, особливо в північно-східних районах країни, на тлі деякого зниження врожаю внаслідок спекотної та посушливої погоди, що встановилася у південних регіонах Китаю. . При цьому в низці інших країн прогноз був переглянутий у бік підвищення, насамперед у Бангладеш, де, за даними державних органів, другий урожай поточного сільськогосподарського сезону виявився високим, незважаючи на деякі втрати, зумовлені опадами в період посівної, проте це коригування у бік підвищення не дозволило повною мірою компенсувати зниження обсягів виробництва рису в Китаї. В результаті світове виробництво рису в даний час прогнозується на рівні близько 512 млн тонн (у перерахунку на обвалене зерно), що на 1,2 млн тонн нижче за грудневий прогноз і на 2,6 відсотка нижче за рекордно високий рівень 2021 року.

Що стосується видів на врожай 2023 року, то в Північній півкулі посівну кампанію озимої пшениці було загалом успішно завершено, і попередні дані вказують на розширення посівних площ у низці основних країн-виробників, що обумовлено, головним чином, зростанням цін на дану культуру. Незважаючи на зниження цін на добрива, що відбулося в останні місяці, вони, як і раніше, зберігаються на високому рівні, що може призвести до зниження норм внесення і несприятливо позначитися на врожайності. За прогнозами, у 2023 році у Сполучених Штатах Америки площа посівів озимої пшениці збільшиться на 11 відсотків порівняно з показниками минулого року та досягне максимальних значень за останні вісім років. Згідно з прогнозами, посушливі погодні умови, що склали на Центральних рівнинах – найбільшому районі виробництва пшениці, зберігатимуться й у найближчі місяці; проте у низці інших районів посуха вже відступила, що сприятливо позначилося стані посівів. Незважаючи на очікуване скорочення площ під озимою пшеницею в Канаді, де основна посівна кампанія проходить навесні, загальна площа під пшеницею 2023 року, як очікується, зросте на 2 відсотки, що також зумовлено привабливими цінами на цю культуру. У Європейському союзі офіційні дані щодо площі посівів озимої пшениці ще не оприлюднені, проте, беручи до уваги загалом сприятливі погодні умови на тлі високих цін, вони, як очікується, залишаться вищими за середні показники за попередні три роки і будуть близькими до рівня 2022 року. У Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії площа посівів пшениці озимої може збільшитися на 1 відсоток, чому сприяють сприятливі погодні умови та високі ціни на продукцію. У Російській Федерації наявність достатніх внутрішніх запасів та низькі внутрішні ціни можуть призвести до невеликого скорочення посівів пшениці. В Україні серйозні фінансові труднощі, шкода інфраструктурі та утруднений доступ до полів у деяких частинах країни призвели до того, що у 2023 році посівні площі під озимою пшеницею скоротилися приблизно на 40 відсотків порівняно з показниками попереднього року. В Індії у зв’язку з вищими ринковими та гарантованими урядом цінами, а також сприятливими умовами в період сівби, очікується, що площа під пшеницею у 2023 році перевищить рекордний рівень минулого року. У Пакистані площа посівів пшениці в 2023 році, як очікується, залишиться вищою за середній показник за попередні п’ять років, при цьому проблема стоячих вод, що утворилися в результаті великомасштабних повеней у 2022 році, виявилася менш гострою, ніж прогнозувалося раніше.

У країнах Південної півкулі посівну кампанію більшості фуражних зернових культур під урожай 2023 року було завершено наприкінці 2022 року. Завдяки привабливим цінам фермери у Бразилії, як прогнозується, збільшать загальну площу посівів під кукурудзою до рекордного рівня, причому основний приріст забезпечить штат Мату-Гросу. В Аргентині через нестачу вологи в ґрунті було скорочено площу посівів ранніх сортів кукурудзи, при цьому загальна площа посівів кукурудзи у 2023 році, як очікується, скоротиться незначно. У Південній Африці площа посівів кукурудзи у 2023 році скоротилася на 3 відсотки, головним чином через наявність достатніх запасів на внутрішньому ринку; погодні умови залишаються сприятливими, що дозволяє сподіватися на добрий урожай.

Незважаючи на те, що грудневий прогноз щодо споживання зернових у світі в сезоні 2022–2023 років був переглянутий у бік збільшення на 1,7 млн тонн, його обсяг, як очікується, скоротиться на 19 млн тонн (0,7 відсотка) порівняно з рівнем сезону 2021-2022 років і становитиме 2779 млн тонн. Таке коригування у бік підвищення за підсумками місяця здебільшого зумовлене очікуваним збільшенням обсягу споживання пшениці на 3,0 млн тонн, головним чином у кормових цілях, у Китаї, Європейському союзі та Сполучених Штатах Америки. З урахуванням вищезгаданого споживання пшениці у світі в сезоні 2022–2023 років прогнозується на рівні 778 млн тонн, що на 4,6 млн тонн (0,6 відсотка) більше, ніж очікується у сезоні 2021–2022 років. Прогнозоване зниження обсягів споживання зернових у кормових цілях, насамперед кукурудзи в Європейському союзі, Російській Федерації, Сполучених Штатах Америки та В’єтнамі, а також сорго в Китаї, призвело до перегляду у бік зниження прогнозу ФАО щодо загального споживання фуражних зернових у сезоні 2022–2023. років на 1,8 млн. тонн до 1482 млн. тонн, що приблизно на 22 млн. тонн (1,4 відсотка) нижче, ніж очікується в сезоні 2021-2022 років. ФАО підвищила свій прогноз щодо обсягу споживання рису у світі в сезоні 2022–2023 років на 0,6 млн тонн до 519,5 млн тонн, що загалом відповідає піковим показникам сезону 2021–2022 років: очікуване збільшення споживання рису в харчових цілях у значній кількості ступеня компенсує скорочення його споживання у кормових та промислових цілях.

Згідно з оновленим прогнозом, запаси зернових у світі становлять 844 млн тонн, що на 5 млн тонн вище, ніж очікувалося в грудні, але все ж таки на 10,3 млн тонн (1,2 відсотка) нижче рекордного рівня початку сезону. В результаті співвідношення запасів зернових до їх споживання у світі знизиться з 30,8% у сезоні 2021–2022 років до 29,5% у сезоні 2022–2023 років, зберігшись на відносно комфортному рівні. Проведене цього місяця коригування прогнозу щодо рівня запасів зернових у світі пов’язане з переглядом у бік збільшення (5,3 млн тонн) запасів пшениці у світі на тлі очікуваного збільшення запасів в Австралії, Російській Федерації та Європейському союзі. З урахуванням виробленого цього місяця коригування запаси пшениці у світі в сезоні 2022–2023 років очікуються на рівні 305 млн тонн, що на 12 млн тонн (4,0 відсотка) вище за рівень початку сезону. Прогноз ФАО щодо запасів фуражних зернових (на кінець 2023 року) також було переглянуто у бік збільшення на 1,2 млн тонн порівняно з грудневими показниками, що пов’язано з очікуваним зростанням запасів ячменю в Європейському союзі через зниження його споживання з кормовою метою. Незважаючи на перегляд прогнозу у бік підвищення, обсяг запасів фуражних зернових у світі в сезоні 2022–2023 років, як очікується, скоротиться на 18 млн. тонн (7,3 відсотка) до 283 млн. тонн, головним чином внаслідок прогнозованого зниження обсягів запасів кукурудзи у світі. на 22 млн. тонн (7,3 відсотка). Зважаючи на переглянуті дані щодо обсягу перехідних запасів у Китаї, прогноз щодо обсягу запасів рису у світі на кінець сезону 2022–2023 років був знижений на 1,5 млн тонн порівняно з його грудневим рівнем до 192,5 млн тонн, що на 2 ,3 відсотка нижче порівняно з рекордно високим рівнем запасів у сезоні 2021-2022 років, зберігшись при цьому на третьому за величиною рівні за всю історію спостережень.

Незважаючи на те, що цього місяця прогноз щодо обсягу міжнародної торгівлі зерновими культурами було підвищено на 2,0 млн тонн, загальний обсяг міжнародної торгівлі зерновими культурами у сезоні 2022–2023 років, як очікується, скоротиться на 8,2 млн тонн (1, 7 відсотки) порівняно з рекордними показниками попереднього сезону і складе 474 млн тонн. ФАО переглянула свій прогноз щодо обсягу торгівлі пшеницею у світі в сезоні 2022–2023 років у бік підвищення на 3,2 млн тонн порівняно з грудневим рівнем, що в основному відображає очікуване зростання продажів з боку Російської Федерації у зв’язку з достатніми обсягами запасів, конкурентоспроможними цінами та високими темпами постачання в останні місяці. Під час перегляду прогнозу також було враховано дані щодо зниження експорту з Аргентини внаслідок скорочення обсягів виробництва. Щодо імпорту, то значне збільшення закупівель порівняно з попередніми прогнозами відзначається з боку Європейського союзу, в основному в Україні, та з боку Китаю, який також активізував імпорт останнім часом. Згідно з прогнозами, обсяг торгівлі фуражними зерновими в сезоні 2022-2023 років (липень/червень) знизиться на 3,1 відсотка в порівнянні з рівнем сезону 2021-2022 років і складе 223 млн тонн, що на 1,2 млн тонн нижче, ніж очікувалося в грудні. Коригування в бік зниження цього місяця в основному пов’язане з нижчими очікуваннями за обсягами торгівлі сорго, зумовленими послабленням попиту з боку Китаю і, як наслідок, скороченням обсягів продажу цієї культури з боку Сполучених Штатів Америки. Прогноз щодо обсягу торгівлі кукурудзою у світі цього місяця практично не змінився: вищі очікувані обсяги продажів Бразилією компенсували зниження прогнозу експорту зі Сполучених Штатів Америки, а збільшення обсягу імпортних закупівель з боку Європейського союзу нівелювалося зниженням прогнозу обсягу імпорту В’єтнамом. Обсяг міжнародної торгівлі рисом у 2023 році (січень-грудень) оцінюється в 52,8 млн тонн, що близько до рівня грудневого прогнозу, але на 4,7 відсотка нижче за оцінний рівень на 2022 рік, який після перегляду у бік підвищення становив рекордні 55, 5 млн. тонн.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!