У Польщі придумали, як залишити український цукор на ринку ЄС

Джерело:  AgroPortal.ua
цукор

Європейський Союз має подумати про скорочення надходжень цукру на 10% з третіх країн, це звільнить місце для українського цукру на ринку ЄС. Таку думку висловив директор Національної асоціації виробників цукрових буряків Польщі Рафал Страхота, пишуть польські ЗМІ.

«Європейський Союз відкрив ринок останніми роками. Він підписав низку торговельних угод з різними третіми країнами. Я знаю, що це складно, але якби ми скоротили доступ на ринок Євросоюзу хоча б на десяток відсотків, для українського цукру було б достатньо місця, і водночас це не зруйнувало б ринок ЄС», — сказав він.

Страхота нагадав, що у разі введення ліміту на імпорт українського цукру на основі експортних даних за 2022-2023 роки до Польщі можна буде ввезти 320 тис. т цукру на рік.

«Це надто багато», — вважає він.

За даними асоціації, у 2023-2024 роках структура імпорту цукру до Польщі є такою: 32% припадає на частку України, 23% — на Бразилію, 9% — на Есватіні, по 7% — на Маврикій і Колумбію, 18% — на інші країни.

Водночас Польща 2023 року виростила 2,34 млн т цукрових буряків завдяки розширенню виробничих площ під ними, які сягнули 265 тис. га.

«При цьому із жовтня по грудень 2023 року середні ціни на цукор у Польщі знизилися на 12%, а за умови фасування по 1 кг падіння цін перевищило 20%», — повідомив директор галузевої асоціації.

Страхота висловив занепокоєння, що з України може надійти багато цукру, запаси якого, за його підрахунками, становлять близько 600 тис. т.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!