У грудні Індекс продовольчих цін ФАО продовжив падіння, проте він суттєво зріс у річному обчисленні

Джерело:  ФАО
фао

У грудні 2022 року середнє значення індексу продовольчих цін ФАО* (ІСЦФ) становило 132,4 пункту, що на 2,6 пункту (1,9 відсотка) нижче показника листопада; таке падіння триває вже дев’ять місяців – показник індексу був на 1,3 пункту (1,0 відсотка) нижчим за показник за той же період минулого року. Це зниження індексу у грудні було зумовлено різким падінням світових цін на рослинні олії поряд з деяким зниженням цін на зернові та м’ясо; проте ці процеси були частково врівноважені помірним зростанням цін на цукор та молочну продукцію. За підсумками 2022 року середнє значення ІСЦФ склало 143,7 пункту, що на цілих 18 пунктів (14,3 відсотка) вище показника 2021 року.

» У грудні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 147,3 пункту, що на 2,9 пункту (1,9 відсотка) нижче за показник листопада, але на 6,8 пункту (4,8 процента) вище рівня грудня 2021 року. У грудні в умовах покращення пропозиції після збирання врожаю у Південній півкулі та серйозної конкуренції між експортерами експортні ціни на пшеницю впали. Світові ціни на кукурудзу також знизилися порівняно з минулим роком, що зумовлювалося головним чином потужною конкуренцією з боку Бразилії; проте ці тенденції стримувалися занепокоєнням через посуху в Аргентині. Внаслідок непрямого впливу динаміки ринків кукурудзи та пшениці знизилися світові ціни як на сорго, так і на ячмінь. Світові ціни на рис у грудні, навпаки, зросли під впливом закупівель з боку покупців у країнах Азії та зміцнення валют порівняно з доларом США у низці країн-експортерів. За підсумками 2022 року значення Індексу цін на зернові ФАО досягло нового рекорду і склало 154,7 пункту, що на 23,5 пункту (17,9 відсотка) вище показника 2021 року і на 12,5 пункту (8,8 відсотка) високий середньорічний показник 2011 року. У 2022 році світові ціни на кукурудзу і пшеницю досягли нового рекордного рівня і були на 24,8 і 15,6 відсотка вище середніх цін за підсумками 2021 року відповідно, а експортні ціни на рис перевищили рівень 2021 року в середньому на 2,9 відсотка. Зростання Індексу цін на зернові ФАО в 2022 році було обумовлено цілою низкою факторів, у тому числі суттєвим порушенням функціонування ринків, зростанням невизначеності, вищими цінами на енергоресурси та виробничі ресурси, несприятливими погодними умовами в деяких головних країнах-постачальниках, а також високим світовим попитом на продовольство.

»Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО в грудні склало 144,4 пункту, що на 10,3 пункту (6,7 відсотка) нижче за його листопадове значення і є найнижчим рівнем з лютого 2021 року. Це зниження індексу в грудні було обумовлено падінням світових котирувань пальмової, соєвої, рапсової та соняшникової олії. Світові ціни на пальмову олію впали майже на 5% після короткочасного періоду зростання минулого місяця, що було зумовлено головним чином млявим світовим імпортним попитом навіть незважаючи на зниження виробництва у провідних країнах-виробниках пальмової олії внаслідок надлишкових дощів. У той же час світові ціни на соєву олію значно впали, що було зумовлено головним чином позитивними прогнозами сезонного зростання виробництва в країнах Південної Америки. Світові ціни на ріпакову та соняшникову олії впали через великі обсяги пропозиції та млявого імпортного попиту відповідно, особливо з боку країн Європейського союзу. Крім того, зниженню світових котирувань рослинних олій сприяло зниження цін на сиру нафту. За підсумками 2022 року середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО склало 187,8 пункту, що на 22,9 пункту (13,9 відсотка) перевищило показники 2021 року і є найвищим середньорічним показником.

»Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО у грудні склало 139,1 пункту, що на 1,5 пункту (1,1 відсотка) вище за його листопадовий рівень; таким чином, він зріс після п’яти місяців зниження, і його значення виявилося на 10,1 пункту (7,9 відсотка) вище, ніж у відповідний період минулого року. У грудні світові ціни на сир зросли головним чином у зв’язку з активним світовим попитом, а також деяким обмеженням експортної пропозиції та великими обсягами продажів на внутрішніх ринках та в секторі послуг, особливо у країнах Західної Європи. Світові ціни на масло вершкове, навпаки, продовжують знижуватися шостий місяць поспіль за впливом млявого імпортного попиту, що зберігається, і наявності достатніх внутрішніх запасів для покриття короткочасних потреб. Тим часом світові ціни на сухе молоко дещо знизилися, оскільки нижчі ціни в країнах Західної Європи, зумовлені головним чином млявим попитом на спотових ринках, мали більш значний вплив, ніж зростання котирувань на постачання з країн Океанії, що стало відображенням насамперед активних закупівель. з боку країн Південно-Східної Азії та динаміки валютних курсів. За підсумками 2022 року середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО склало 142,5 пункту, що на 23,3 пункту (19,6 відсотка) перевищило показник 2021 року і є найвищим середньорічним показником з 1990 року.

» У грудні 2022 року середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО* склало 113,8 пункту, що на 1,4 пункту (1,2 відсотка) нижче показника листопада; таке падіння триває вже шість місяців, але все ж таки показник індексу був на 2,8 пункту (2,5 відсотка) вище показника за той же період минулого року. Це зниження індексу у грудні було зумовлено падінням світових цін на яловичину та м’ясо птиці, що було частково компенсовано зростанням цін на свинину та баранину. Світові ціни на яловичину впали під впливом зростання поставок забійної худоби в кількох великих країнах-виробниках та млявого світового попиту на середньострокові постачання. Водночас упали й ціни на м’ясо птиці, оскільки експортна пропозиція була більш ніж достатньою для задоволення імпортного попиту на спотові поставки, незважаючи на виробничі труднощі, пов’язані з наростанням спалахів пташиного грипу. Світові ціни на свинину навпаки виросли в умовах активного різдвяного попиту всередині країн, особливо в Європі, а ціни на баранину зросли під впливом динаміки валютних курсів. За підсумками 2022 року середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО склало 118,9 пункту, що на 11,2 пункту (10,4 відсотка) перевищило показник 2021 року і є найвищим середньорічним показником з 1990 року.

» Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО у грудні склало 117,2 пункту, що на 2,8 пункту (2,4 відсотка) вище рівня листопада; це зростання продовжується вже другий місяць поспіль, і ціни досягли максимального значення за останні шість місяців. Зростання світових котирувань було пов’язане головним чином із побоюваннями щодо наслідків несприятливих погодних умов для врожаю в Індії, що є другим за значенням експортером цукру у світі, та затримками з переробкою цукрової тростини в Таїланді та Австралії. За підсумками 2022 року середнє значення Індексу цін на цукор ФАО склало 114,5 пункту, що на 5,1 пункту (4,7 відсотка) перевищило показник 2021 року і є найвищим середньорічним показником з 2012 року.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!