У Болгарії врожаї соняшнику, кукурудзи падають, експорт пшениці зростає

соняшник

Болгарія зібрала меншу кількість насіння соняшнику та кукурудзи до початку жовтня порівняно з тим же періодом минулого року з відставанням у 24,1% та 27,4% відповідно, повідомило міністерство сільського господарства з посиланням на попередні дані.

Збирання зернових просувається повільніше порівняно з 2022 роком, що в поєднанні з урожайністю, нижчою за середню, призвело до значного річного дефіциту виробництва обох культур станом на 5 жовтня, повідомило міністерство на початку минулого тижня.

Середня врожайність соняшнику була приблизно на 16% нижчою, ніж рік тому, зібрано 93% від загальної площі соняшнику. Водночас середня врожайність кукурудзи знизилася на 12,7% порівняно з роком, зібрано 65% від загальної площі, переданої посіву.

Експортні дані за період з початку 2023-2024 маркетингового року станом на 8 жовтня виявляють деякі вражаючі тенденції: експорт пшениці зріс утричі порівняно з аналогічним періодом минулого року, що підкреслює значне зростання попиту та торгівлі, зазначає міністерство. Тим часом експорт ячменю зріс більш ніж у 20 разів, що відображає зростання міжнародної торгівлі цим зерном.

Згідно з даними, з 1 липня по 8 жовтня Болгарія експортувала близько 765 000 тонн пшениці через чорноморський порт Варна, що на 225% більше, ніж роком раніше. Лише за тиждень до 11 жовтня через порт було експортовано 23 300 тонн. Експорт ячменю за той самий період склав 141 528 тонн проти 6 706 тонн рік тому. Відповідно до заяви міністерства, порт Варни в останні роки становив близько 30% загального експорту пшениці та кукурудзи країни.

Експорт кукурудзи через порт Варна з початку ринкового року 2023-24 станом на 8 жовтня склав 13 960 тонн порівняно з відсутністю експорту, зареєстрованого за той самий період минулого року.

З початку липня до кінця звітного періоду імпорту зернових та олійних культур через порти Варна та Бургас не зафіксовано, повідомили у міністерстві.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!