Світові ринки м’яса птиці демонструють перспективне зростання, незважаючи на регіональні проблеми

Джерело:  Meatinfo

Згідно з нещодавнім звітом RaboResearch, очікується, що наступного року на світовому ринку м’яса птиці спостерігатиметься сильне зростання, а споживання, за прогнозами, збільшиться на 2,5–3 % у 2024 році. Після кількох років повільнішого прогресу це знаменує повернення до історичних темпів зростання сектора.

Привабливість м’яса птиці залишається високою багатьох ринках, що з конкурентоспроможними цінами проти іншими білками, і навіть високим попитом як із боку роздрібної торгівлі, і із боку комунального харчування. Крім того, зростаючі зусилля щодо забезпечення стійкості ще більше спонукали попит на курятину. Очікується, що зниження виробничих витрат та відновлення попиту у більшості регіонів підтримають цю тенденцію до зростання.

Проте чи всі регіони бачать однакові переваги. Швидке зростання виробництва у поєднанні з економічним тиском та низькою довірою споживачів призвели до надмірної пропозиції на таких ринках, як Китай та Японія. Надмірна пропозиція призвела до зниження цін і зростання рівня запасів, а також значного скорочення імпорту сирої курки в першій половині 2024 року.

Хоча багато ринків перебувають у збалансованих умовах, і очікується, що здорова торгівля продовжиться у другій половині року, невизначеність все ще зберігається. Волатильність цін, особливо на певні види м’яса, такі як курячі ніжки, залишається проблемою через слабкий попит у Китаї. Тим не менш, очікується, що ціни на грудку та перероблену курку залишаться високими на основних ринках у Європі та Азії.

Прогнозується, що споживання в розвинених регіонах, таких як Європа, США та Японія, продовжить зростати, що підвищується найкращою доступністю і зростаючим попитом на продукти з доданою вартістю. Тим не менш, на горизонті є потенційні ризики, включаючи напруженість, що зберігається на Близькому Сході, яка може порушити торгові шляхи між Азією і Європою.

Хвороби тварин та геополітичні конфлікти є додатковими проблемами, які можуть суттєво вплинути на світові торгові потоки. Пташиний грип, хоч і став цього року менш обтяжливим порівняно з минулим, продовжує загрожувати. У звіті наголошується на нещодавньому спалаху хвороби Ньюкасла в Бразилії, що призвело до торгових обмежень з боку ключових імпортерів, таких як Японія, Китай та Саудівська Аравія. Хоча нових випадків не зареєстровано, ситуація залишається пильною.

У той час як у Європейському союзі цього року було менше спалахів пташиного грипу, а Південна Африка залишилася вільною від цієї хвороби у комерційному фермерстві, Сполучені Штати продовжують боротися зі спалахами, які серйозно вплинули на її яєчну промисловість. У міру наближення холодніших місяців у Північній півкулі очікується зростання ризику нових спалахів.

З урахуванням ризиків, що зберігаються, таких як хвороби тварин, коливання цін на корми і геополітична напруженість, ретельне управління зростанням пропозиції матиме вирішальне значення для підтримки збалансованих ринкових умов. Без цієї дисципліни існує ризик надмірної пропозиції, як це було в Китаї та Японії, що може підірвати поточні позитивні перспективи ринку.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!